Протест

"Наеми приятел" прави фурор в Бразилия

Рейтинг:
0 0
Срещу 150 долара за четири часа разглеждате мегаполиса в приятна компания

Стотици хиляди фенове са в Бразилия за световното първенство по футбол. За поданиците на Великобритания, Испания, Италия и всички останали държави, чиито национални отбори вече отпаднаха от надпреварата, остана утехата, че могат да оползотворят престоя си с незабравимо потапяне в по-малко известните туристически дестинации. Предприемчиви бразилци организират обиколки по места извън туристическите гидове и добре утъпканите маршрути, които те предлагат.

Услугата се нарича "наеми приятел", а клиенти въобще не липсват. Стефан е турист от Франция. Предстои му да направи уникална обиколка на Рио де Жанейро с гид, който познава отлично града, защото е роден и израснал в него. Водачът се казва Лаис и срещу скромно заплащане тя трябва да стане приятел на Стефан и да му покаже мегаполиса така, както само местен може да го стори. Първа спирка в интригуващата обиколка е малка сладкарница, в която приготвят истински изкушения.

Разходката е по-приятна с шоколадов десерт в ръка. Ръцете на Стефан са свободни, защото не му трябва карта. 

В много градове по света услугата "наеми приятел" жъне успех. Затова не е изненада, че и в Рио към нея има огромен интерес, най-вече заради големия брой туристи, които пристигнаха за Мондиала. Създател на местната платформа е Данела Куня. В интернет сайта до този момент са се регистрирали 3 хил. души, които предлагат услугите си. Всеки от тях е бил проверен лично.

За Стефан, който разполага само с 3 дни в Бразилия и няма никакво време за губене, това е прекрасна възможност да се потопи в типичната бразилска атмосфера и да види ежедневието на местните, при това в изключително съкратени срокове и на достъпна цена.

И така, личният екскурзовод не завежда френския турист на плажа Копакабана, който е меко казано пренаселен. Вместо това групата се насочва към малките и скътани плажове на Рио, които все още са запазили неподправения си естествен вид.

Лаис споделя, че харесва работата си и е щастлива, че може да покаже на чужденците Рио така, както тя го вижда и усеща.

Тарифите за услугата "наеми приятел" варират в много широки граници, но максимумът е 150 долара за 4 часа. 30% от приходите са за компанията, която притежава платформата. За всеки турист, който за пръв път стъпва в Рио и иска да види града по различен начин, този разход се оказва добра инвестиция.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...