Протест

Водят богати туристи из гетата на Бразилия

Рейтинг:
0 0
Целта е да се развие икономиката на бедните предградия и местните жители да имат по-добро бъдеще

Бразилска компания помага на жителите на най-бедните предградия, като развежда заможните туристи на обиколки сред гетата.

Пред входа на един от най-скъпите хотели в Рио де Жанейро се събира тълпа туристи. Техен водач ще бъде Бруно. В автобуса му се налага да говори на няколко езика – все пак неговите клиенти са поданици на различни държави. Туристите са нетърпеливи да се потопят в едно от гетата край града. То се казва Фавела Росиня и е едно от най-големите и най-бедните в цялата страна. Туристическият гид го познава отлично, защото е роден и израснал в него.

Към групата се присъединяват още туристи от Великобритания, САЩ и Австралия. Инструкциите на техния гид са кратки и ясни: "Опитайте се наистина да се поставите на мястото на тази група хора от бразилското общество и вижте света от тяхна гледна точка."

Искаме да покажем всички страни на Росиня, обяснява той. На пръв поглед всичко е цветно и шарено, но това е само грим. Ако се разходите тук само за час два няма да разберете нищо – ще си кажете "о, толкова е красиво, чисто и спретнато". Така е, но ако надникнете зад фасадата, ще разберете, че Бразилия просто си е сложила доста грим за пред света.

Постепенно маршрутът ни показва истинското лице на гетото. Канализацията или по-скоро нейната липса е причина за ужасната миризма, която се носи тук. Бруно не обича да разкрасява своите истории. Той показва на туристите истината за това какво е да живееш в тези гета.

Бруно не се срамува от произхода си и се надява да допринесе дори с малко за така необходимата промяна. Той не е единственият екскурзовод тук – всички негови колеги също са родени и израснали в гетото. С приходите си като гидове, те успяват да издържат семействата си. Туристическите групи оставят пари в местните заведения, помагат и на уличните изпълнители, които в замяна предлагат развлечения като демонстрации на капоейра.

Безумие - глобиха сакат просяк с 300 лв.
Пловдивските власти глобиха с 300 лв. гражданина Иван Димитров, защото просил пари до църква,...
Доктор Ху си пада по садо-мазо (СНИМКИ)
Звездата от британския сериал "Доктор Ху" Мат Смит си пада по садо-мазо изпълнения в...
Атрактивна авиопрограма по повод 102 годни ВВС
След половин час на летище "Враждебна" в столицата започва грандиозно авиошоу по повод 102-ата...
Кафене сервира отпадъци на клиентите си
Кафене предлага храни и напитки, взети директно от отпадъците на супермаркетите или ресторантите,...
Гневни реакции след шега с ебола
Шегата, която пътник в американски самолет си направи, като заяви, че има ебола, предизвика вълна...