Йоан е новият Варненски митрополит

Рейтинг:
0 1
Той е получил 9 гласа, а другият кандидат – Мелнишкият епископ Серафим, 3

Новият Варненски и Великопреславски митрополит е Знеполският епископ Йоан. Името му беше провъзгласено малко преди 11 ч. от патриарх Неофит след каноничен избор, при който митрополитите собственоръчно изписват името на своя избраник и се подписват.

Епископ Йоан е получил 9 гласа, а другият кандидат – Мелнишкият епископ Серафим, 3. На Каноничния избор не присъстваха пловдивския митрополит Николай и западноевропейският Антонии, но те изпратиха името на избранника си запечатно в плик. Нямаше представител и на неврокопската митрополия, която наскоро се раздели завинаги с дядо Натанаил.

Новоизбраният митрополит наследява починалия дядо Кирил, чието тяло беше намерено безжизнено във водите на Черно море това лято.

Знеполският епископ Йоан със светско име Иво Михов Иванов е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра.

През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир с духовен старец архимандрит Назарий. През 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм "Св. Неделя".

От 2007 г. епископ Йоан е пръв помощник на патриарх Максим, а сега и на патриарх Неофит, в качеството им на Софийски митрополит в управлението на епархията. Той досега отговаряше за Трънската и Пернишката епархия.

По първоначална информация Йоан ще пристигне в новата си епархия утре, 23 декември, около 11 ч. Той ще бъде посрещнат тържествено на границата на епархията, след което ще бъде отслужена тържествена литургия във Варна.

Вотът на архиереите не беше таен. Всеки от тях изписваше избраника си на лист върху разтворено Светото Евангиелие. Варненският, пловдивският и западноевропейският митрополити са тримата, които избраха мелнишкият митрополит.

Скандиранията по време на избора на митрополит прераснаха в скандал по време на приветствието на новия митрополит. Той се развихри между служител на Светия Синод и Бисер Миланов, известен с прякора Петното.


добави коментар
Lidiq
Lidiq
Това е пълна манипулация, която цели омаскари Бисер Миланов и НД Свобода.Аз бях там и знам какво се случи.Госпожа Венкова се опитва да манипулира мнение!!!
преглед на всички коментари (1)
Най-четени
Най-коментирани
Американски войник изненада приятелката си
Американски войник се завърна в родната Флорида след 7-месечна мисия в Афганистан. Първата му бойна...
23 затворнички изплетоха топлина за 1500 души
Над 1500 бездомни ще носят топли дрехи благодарение на инициативата "Изплети топлина". Доброволци в...
В момента:
23:30
Световен пътешественик
00:00
Вертикален град
00:00
Вертикален град
26 декември
София
В момента
Разкъсана облачност
4°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: -2°C
Max: 8°C
Утре
Облачно
Min: 3°C
Max: 8°C
26 декември
На 26 декември 1982 г. в списание Тайм за първи път за "Човек на годината" не е избран човек, а персоналният компютър.Той е предназначен за...