Протест

Религиозно насилие в Йерусалим

Рейтинг:
0 0
Десетки палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелската полиция

Нова вълна от насилие по Светите места в навечерието на Великден. Десетки палестинци бяха ранени при ожесточени сблъсъци с израелската полиция в Източен Йерусалим.

До сблъсъците се стигна, след като израелските власти отвориха достъпа до старата част на града с Храмовия хълм, която е мюсюлманска, за еврейски посетители. Говорител на полицията в Йерусаллим съобщи пред "Франс прес", че палестинци са замеряли с камъни и самоделни бомбички органите на реда при отварянето на вратите на стария град.

Местни репортери свидетелстват за десетки палестинци, пострадали от гумени куршуми и шокови гранати, които потърсили убежище в джамията "Ал-Акса". Храмовият хълм е свещено място както за евреите, така и за мюсюлманите и е източник на почти всекидневно напрежение между еврейската и палестинската общност в Йерусалим. На евреите се разрешава да го посещават, но не и да се молят там, въпреки че там е бил централният храм на тяхната религия.

"Това, което се случи днес, е скандално. Скандална и сериозна атака на джамията Ал-Акса. Това е неприемливо от гледна точка на всички стандарти и харти за правата на човека в този свят ислямски храм. Случилото се е агресия срещу джамията Ал-Акса". Това вяха думите на главния мюфтия на Йерусалим - Мохамед Хюсеин.

Тази седмица е особена важна в еврейския календар. Местните хора празнуват Пасха, с който се ознаменува изходът на техния народ от Египет. В понеделник петима еврейски крайнодесни активисти бяха арестувани в Храмовия хълм, след като се опитаха да направят жертвоприношение на агне по случай Пасха, според древните еврейски ритуали.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...