Протест

САЩ се готвят за военни действия в Персийския залив

Рейтинг:
1 2
Американците разполагат самолетоносач в залива

Съединените щати изпращат самолетоносач в Персийския залив. По този начин Вашингтон ще има възможност да реагира бързо, ако ситуацията в Ирак се влоши.

Заповедта за разполагането на самолетоносача беше издадена от американския министър на отбраната Чък Хейгъл. Той подчерта, че по този начин армията на Съединените щати ще има повече варианти за избор, ако им бъде наредено да действат, "за да защитят американските граждани и интереси в Ирак".

В същото време, напрежението остава високо. Иракските сили за сигурност си върнаха част от загубените позиции, като превзеха три града близо до столицата Багдад. Най-малко седем кюрдски бойци пък бяха убити при въздушен удар на авиацията в източните райони на страната.

В петък (13 юни) Съветът за сигурност на ООН осъди всички прояви на тероризъм, извършени в Ирак и призова спешно да започне диалог между страните в конфликта.

Съединените щати обявиха, че не планират да изпращат сухопътни военни части в Ирак. Барак Обама заяви, че не изключва никакви варианти за действие в близкоизточната държава, но не изключи нанасянето на въздушни удари по джихадистите.

"В нашите консултации ще има някои краткосрочни неща, които трябва да се направят във военно отношение. Нашият екип за национална сигурност разработва всички възможности", увери Обама.

Турция постави части от армията си в бойна готовност заради събитията в съседен Ирак. "Ислямска държава в Ирак и Леванта" държи за заложници близо 80 турски граждани. Групировката разполага с между 3000 и 5000 бойци. Тя е тясно свързана с терористичната мрежа Ал Кайда. Неин лидер е Абу Бакр ал Багдади. Съединените щати обявиха награда от 10 млн. долара за всяка информация, която би помогнала за залавянето му.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....