Протест

Информационна кампания за даряване на стволови клетки

Рейтинг:
0 0
Източник: sxc.hu
Трансплантацията може да спаси човешки живот. У нас обаче липсва информация къде и как да станеш дарител, алармираха медици

Лекари поискаха държавата да организира разяснителна кампания за даряване на стволови клетки. Трансплантацията дава шанс за лечение на левкемия и други тежки заболявания, но заради малкото донори в България, пациентите разчитат на дарители от чужбина, за да живеят. Налага се държавата да плаща хиляди евро на многомилионни донорски банки извън България, докато родната обществена банка разполага с едва 1000 дарители.

 

Йордан Желязков страда от остра левкемия. Сега е в ремисия и по препоръка на лекарите му предстои трансплантация на стволови клетки. Никой от семейството му не е подходящ за донор, затова шанс на Йордан ще даде съвместим непознат от Полша. Налага се куриер от специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания да лети със самолет, за да донесе стволовите клетки. У нас също има обществена банка, но донорите в нея са малко. Затова и болните българи разчитат да намерят дарител от Световната донорска банка. Държавата плаща транспортните разходи на екипите и такса на регистъра.

 

Вероятно мнозина българи биха дарили безвъзмездно клетки, ако знаят, че така ще спасят човешки живот. Няма обаче информация къде и как да станеш дарител. За да имат шанс повече хора, лекарите очакват държавата да организира разяснителна кампания за проблема. Така вместо да се плаща за донори от чужбина може да се инвестира у нас.

Жена оцеля с нож в черепа (ВИДЕО 18+)
Млада жена оцеля със забит кухненски нож в главата. Въпреки че острието е навлязло на няколко...
Икономисти: Балансиран бюджет за 2015
Част от служебните министри се готвят да вземат участие в новия кабинет. Това смятат икономисти,...
Наоми Кембъл вкарва модата в борбата с ебола
Наоми Кембъл се включва е борбата с ебола. Супермоделът ще организира две благотворителни ревюта в...
Хазяин изгони наемателка в 9-тия месец с 4 деца
Хазяин изгони бременна в деветия месец наемателка, без да прояви никаква милост към нея. Пенка...
Реформите са по-важни от личностите в новото правителство
Когато исканите от нас реформи бъдат приети и подписани от ГЕРБ и евентуална трета партия, с която...