Започна кандидатстването след седми клас

Рейтинг:
2 0
Първото класиране ще бъде обявено на 26 юни

Подаването на документи за кандидатстване след седми клас вече започна. Крайният срок е 20 юни. И тази година се очаква борбата за елитните училища да е жестока. Най-предпочитани в столицата са паралелките с езиков и математически профил - както всяка година. Записването за гимназии тече с пълна сила - само за 2 дни в 19-о училище са минали над 200 ученици.

Александър е убеден, че ще бъде приет на желаното от него място. Той и майка му дойдоха, за да попълнят заявлението за кандидатстване. Най-силното желание на младежа е да влезе във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън".

Желанията трябва да се подредят внимателно. През годините има куриози, при които заради неправилно попълнени заявление отличници остават извън класирането.

"Нека напишат на първо място желанието, което най-много искат и паралелката в училището, която е най-желана от тяхното дете. Съветваме родителите да пишат повече желания, а не едно или две, за да може детето да попадне в класирането още на първия етап", съветва Кристина Габровска от Регионалния инспекторат по образованието в София.

За да се избегнат недоразуменията помагат и преподавателите в училищното гнездо. Най-честите въпроси са свързани с начина, по който се формира балът.

Често родителите и ученици следят резултатите от предишни години, но ако това е единственият им критерий, могат да бъдат подведени.

Списъците с приетите ученици на първия етап на класирането ще бъдат обявени до 26 юни 2014 г. Тези, които не са доволни, могат да участват във втория етап на класирането, който е от 27 юни до 1 юли.

Пуснаха електронен джойнт
Холандия пусна на пазара електронната цигара, имитираща джойнт. Въпреки че в новия продукт няма...
ЕС налага санкции на още руснаци
Европейският съюз (ЕС) е взел принципно решение да добави още руснаци в своя списък със санкции...
Световното по футбол съсипа порното
Покрай Световното първенство по футбол в Бразилия посещаемостта на порносайтовете рязко е намаляла....
Расте броят на жертвите от труса в Мексико
Расте броят на жертвите от разрушителното земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер, което удари...
Свиреп тайфун връхлита Япония
Властите в Япония бяха принудени да отменят полети и да призоват над 100 хил. жители да напуснат...