Протест

В сирийските бежански лагери се умира от глад

Рейтинг:
0 1
Доскоро Ярмук, в покрайнините на Дамаск, беше обект на продължителна обсада

В края на изминалата седмица се навършиха точно три години от началото на конфликта в Сирия. Въпреки усилията на международната общност, десетки хиляди загубиха живота си в сраженията между различните бунтовнически групи от една страна и армията на режима на Башар Асад от друга. Заради войната милиони сирийци напуснаха домовете си и намериха убежище в бежански лагери, както в чужбина, така и в родината си.

Доскоро бежанският лагер Ярмук в покрайнините на сирийската столица Дамаск беше обект на продължителна обсада. Част от настанените апелират да бъдат изведени от мястото, защото гладуват.

Според доклад на "Амнести интернешънъл" от юли 2013 г. до днес в Ярмук са загинали почти 200 души. По-голямата част от тях - от глад. Шокиращите кадри, заснети в лагера, показват че хората, настанени в него, се нуждаят от спешна помощ.

Рами Ел Сайед е сирийски активист, който в момента работи в лагера. По думите му хуманитарната помощ, която пристига в лагера, не е достатъчна дори за 10% от бежанците.

В Ярмук няма дори електричество и течаща вода. Раня Марджей познава добре условията в лагера. Дълги години тя е живяла там. Успяла е да избяга и да се установи във Великобритания, но нейното семейство за момента остава в капана на това смъртоносно място.

"Там почти всичко е заличено. Бомбардировките продължават. Всеки път, когато говоря с брат ми, чувам как падат снарядите. Чувам и стрелбата с автоматично оръжие", разказва Раня Марджей.

Жената е загубила един от братята си заради жестоките условия в лагера. При раздаване на международна хуманитарна помощ той се оказва "някъде на края на опашката". "Бил е там само защото когато обявили, че най-накрая помощите били пристигнали, той не повярвал", продължава разказа си Раня Марджей.

Братът й е бил само на 25 години, когато е загубил живота си при една от поредните атаки срещу лагера.

"Наистина загубата е много, много тежка за нас. Той загина точно когато имаше споразумение за прекратяване на огъня. Когато научих за споразумението, се успокоих и си мислех, че нещата се оправят, но уви", казва още Раня Марджей.

Според нея ще минат години, преди конфликтът приключи. "Племенницата ми е само на пет годинки и вече е видяла толкова много ужасни неща. Виждала е трупове по улиците, рухналите сгради, шрапнелите от снарядите. Мисля си, че психическите травми на тези деца са неизличими", твърди Марджей.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...