"Уестингхаус" не се отказала от VII блок

Рейтинг:
0 0
От компанията обявиха днес, че продължават дискусиите за реализирането на проекта

Макар вчера (1 април) министър-председателят Бойко Борисов да обяви, че "Уестингхаус Електрик Къмпани" се отказва о строежа на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" днес президентът на американската компания обяви точно обратното.

Дани Родерик заяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период, съобщиха от компанията.

"Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб, посочва Родерик.

"Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® за в бъдеще."

"Уестингхаус" е доволна от сътрудничеството, което разви с АЕЦ "Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит.

Родерик добавя, че ще продължават да предоставят съдействието си и международната технология на целия спектър дейности на АЕЦ "Козлодуй" - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците.

Осем реактора с технология AP1000® вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките Vogtle и V.C. Summer в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ Sanmen и AEЦ Haijang в Китай. Неотдавна бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000® на площадката "Мурсайд" в Обединеното кралство.

"Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят.

През 1957 г. "Уестингхаус" доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ. Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа.

AP1000® е търговска марка на "Уестингхаус Електрик Къмпани ЛЛС". Всички права са запазени.

Линейка с тежко болен почти се запали на Околовръстното
Линейка на Спешен център - Дупница почити се запали на Околовръстното шосе край София, докато...
Архитект превърна мазето си в "Лего" планета
Архитект от САЩ обзаведе цялото мазе на къщата си с детски конструктори. Почитателят на...
Star Wars мания в Австралия
Истерията по филмовата сага "Междузвездни войни" продължава да завладява света с нова сила, а...
5-годишен върви по стъпките на Брус Ли
5-годишно момченце тръгва по стъпките на Брус Ли. Талантливият малчуган шашна света с уменията си в...
Магазинът на бъдещето е в Милано
В Милано отвори врати супермаркет, който е всичко друго, но не и обикновен. В него можете да...