Майки на бунт срещу наредбата за децата "биологичен отпадък"

Рейтинг:
1 0
Наредбата е абсурдна и античовешка

Промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък".

Според новото правило децата, които се раждат под 800 г и преди 26-ата гестационна седмица, ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване, ако не преживеят три дни. Живородените бебета, починали малко след раждането, според досегашния стандарт можеха да бъдат погребани, а сега ще бъдат със статут "биологичен отпадък".

Майки, преминали през ужаса да родят недоносени бебета, искат преразглеждане на критериите и да отпадне клаузата за тридневното преживяване, защото тя няма никакво логично обяснение.

Не може да обясниш на родители, чието дете е родено живо, че то не е съществувало. При него се оказва, че то дори няма да е мъртвородено, според наредбата то ще се води "аборт".

Министерството на здравеопазването излезе преди дни със становище, че завишеният медиен интерес се дължи на объркване и всъщност проблемът с погребването и кремацията на мъртвородените деца се корени не в тяхната наредба, а в Закона за гражданските регистрации. Той трябва да бъде променен, но проблемът е, че когато се промени, той пак ще бъде обвързан с критериите, които се цитират от скандалната наредба.

"Родителите на децата, които преди можеха да вземат своето дете и да се сбогуват с него, както намерят за добре, сега вече няма да могат. Става дума за бебетата между 600-800 г и 22-26 гестационна седмица, те ще се водят абортен плод. Те ще са били живи при раждането си. На него му се полага каквото на всички живи, подчерта д-р Бояна Петкова от фондация "Макове за Мери".

Тя смята, че не може да се прави стандарт, развенчан от всичко човешко. С това ти изпращаш послание, че човешкият живот в тази държава няма никаква стойност. Възможността за злоупотреби не бива да бъде регламентирана на държавно ниво, каза още д-р Петкова.

Нина Николова от фондация "Нашите недоносени деца" също лично се е сблъскала с проблема. Едно от близначетата й се ражда живо, но умира след два дни. Успява да го види само веднъж, след това не знае какво се е случило с него. Затова се бори нещата да се променят. Всяка майка, носила дете под сърцето си, има право да реши какво ще се случи с него, казва тя. 

Има подозрение, че мотивите за промяна в наредбата са чисто икономически - целта най-вероятно е да се спестят пари за всички лекарства и консумативи, които се изискват за поддържане живота на недоносените бебета.

Чуйте цялото интервю с Нина Николова и д-р Бояна Петкова от гостуването им в "Добро утро, България!"!

Корабът-музей "Радецки" акостира в Русе
Корабът-музей "Радецки" акостира отново на русенския бряг. В продължение на 25 дни той е бил на...
САЩ засилват военното присъствие в балтийските страни
Съединените щати възнамеряват да засилят военното си присъствие в балтийските страни. Това заяви...
Двама загинаха при инцидент в Истанбул
Най-малко двама души загинаха, след като пешеходен надлез се срути в турския град...
ГЕРБ с интерактивна предизборна кампания
ГЕРБ ще се яви на изборите с интерактивни плакати. Днес от партията демонстрираха как образът на...
Правителството развърза кесията
Правителството отпуска допълнително близо 1,9 млн. лева  на Министерството на земеделието за...