Съкращенията във "Видахим" ще са наполовина по-малко

Рейтинг:
1 0
150 от работниците ще останат на работа в предприятието

150 човека от предвидени 300 за съкращение ще останат на работа във "Видахим". Това стана ясно след среща днес между министърът на енергетиката Теменужка Петкова, ръководството и работници на предприятието във Видин. Тя заяви, че ще се търсят възможност то да запази част от работниците, заяви още ресорният министър.

Последните промени в закона за енергетиката са насочени към свиване дефицита в НЕК. Една от промените е свързана с енергийния микс, от който да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високо ефективен и комбиниран начин. Това, на практика, е довело и дружеството до невъзможност да спази разпоредбите на закона и да прибегне към съкращаване на работниците, заяви министър Петкова.

През април предстои търг на електроенергийния системен оператор за студен резерв, на който "Видахим" има възможност да участва и ако успее да го спечели, да генерира приходи.

Основният предмет на дейност на дружеството би трябвало да бъде производство на каучукови изделия, а производството на електрическа енергия трябва да бъде спомагателно. По думите на министър Петкова НЕК е била задължена да изкупува произведения от "Видахим" ток на цена от 140 лв. на мегават/час, а да го продава на регулирания пазар по 125 лв. за мегават/час.

"Това е една аномалия, която няма как да продължи", категоричен е министърът.

"Днес не сме се събрали за погребението на "Видахим"", заяви един от акционерите в дружеството Севдалина Димитрова. Тя допълни, че имат желание за работа съобразно разпоредбите в закона.

Подготовката за търга за студения резерв ще доведе до съкращаването на по-малък брой хора, работещи в дружеството. Плановете се от предвидени 300 човека за съкращаване, 150 да бъдат запазени на работа.

Задържаха шофьора-убиец на 8-годишното момче в Бургас
Днес (02.05) около 18ч. служители от ОДМВР – Бургас задържаха водача на БМВ 320 I с бургаска...
Кейт и Уилям представиха новородената принцеса на света! (СНИМКИ)
Само няколко часа след раждането му второто кралско бебе беше представено на света. Херцогът и...
Ексклузивно! Киро Японеца за TV7: Застреляха сина ми в къща пълна с деца (ВИДЕО)
Простреляха един от синовете на Кирил Киров-Японеца. Покушението е станало около 17:15 пред дома му...
Стрелча отбеляза 70 години от края на Втората световна война
Стрелча отбеляза 70 години от края на Втората световна война, в която участваха 61-на държави, сред...
Японеца: Георги Любенов Петров-Йончо простреля сина ми! (ВИДЕО)
Простреляха един от синовете на Кирил Киров-Японеца. Покушението е станалo около 17:15 пред дома му...