4,8% от избирателите готови да гласуват за Николай Бареков

Рейтинг:
1 0
ГЕРБ е загубил 1/3 от избирателите си

Ако изборите са днес, за движението на Николай Бареков - "България без цензура", са готови да гласуват 4,8% от избирателите. Това показва проучване на "Сова Харис", направено преди журналистът да обяви официално влизането си в политиката. Изследването е по поръчка на вестник "Преса" за периода 31 август - 9 септември.

Демократичният реформаторски блок също събира необходимите проценти електорат за влизане в парламента. Електоралните нагласи показват, че за него ще гласуват 7,6 на сто от запитаните. На въпроса "Вие лично бихте ли гласували за Движение "България без цензура" - 4,8% отговарят с "да". Подкрепата си за БАСТА пък обявяват 1,5%.

На върха на класацията отново са БСП, ГЕРБ и ДПС.

Според проучването най-голяма би била подкрепата за БСП с 20,9% от вота. Веднага след тях са бившите управляващи от ГЕРБ, които получават 17,9 на сто сред социалистите. Вотът за ДПС е около 6%.

За "Национален Фронт за Спасение на България" подкрепа са дали 2, 3% от запитаните, за Атака – 2,1, за ДСБ – 1,3 на сто.

Запитаните за правителството дават най-висока оценка на премиера Пламен Орешарски и неговия заместник - министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Одобрявани са още външният министър Кристиан Вигенин, министърът на отбраната Ангел Найденов, министърът на труда и социалните грижи Хасан Адемов, както и колегите им - Петър Чобанов и Драгомир Стойнев.

В рамките на последната година ГЕРБ са загубили около една трета от своите привърженици, каза в студиото на NEWSROOM социологът Васил Тончев от "Сова Харис". По думите му протестите от последните месеци са постигнали обратен ефект – вместо смяна на статуквтото, те са затвърдили позициите на традиционните партийни играчи на политическата сцена.

добави коментар
Пет дни до старта на МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ
Пет дни остават до старта на най-новия реалити формат в ефира на TV7 – МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ. В...
Тежка катастрофа с български автобус в Румъния
Двама украински туристи загинаха, а други петима бяха ранени, след като български автобус се...
В момента:
Пътуване със CNN
06:00
Въпрос на гледна точка
06:30
Новини
09:00
Още нещо
20 септември
София
В момента
Облачно
12°C
Днес
Облачно
Min: 7°C
Max: 23°C
Утре
Слънчево
Min: 7°C
Max: 23°C
20 септември
На днешния ден през 1916 г. проф. Иван Шишманов издига кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература. Отличието, за съжаление, остава...