Как да увеличим чрез храна и спорт броя на стволовите си клетки

Рейтинг:
3 0
Според канадски учен, те са в основата на естествените възобновителни функции на организма

Стволовите клетки са основата на естествените възобновителни функции на организма, твърди канадският учен неврофизиолог д-р Кристиан Драпо. Според него има два начина, за да ускорим тяхното обновяване - интензивни физически натоварвания или профилактика с популярни естествени продукти, известни вече от нетрадиционната китайска медицина.

Стволовите клетки могат да се превръщат във всяка една клетка от нашето тяло и влияят на възможностите на организма за регенерация. Например: имаме нов черен дроб на всеки 2-4 години, ново сърце с обновени клетки на всеки 15-20 години! Маратонското бягане е един от способите да увеличим циркулацията на стволовите клетки в организма, но то не е подходящо за всеки организъм. Затова учените търсят решение с прием на повече билки в храната да се повиши нивото на стволовите клетки в кръвта.

"Просто чрез храна се активират по-голямо количество в кръвта, циркулират и това осигурява един по-висок темп на поддържане на организма и балансиране на процесите на стареене и регенерация", обяснява доц. Николай Лазаров, преподавател в Тракийския университет.

При инфаркт, счупвания или други увреждания костният мозък отделя стволови клетки, които се насочват към увредената тъкан. Отиват там, където има нужда от тях, за да подпомогнат обновителния процес.

"Много хора, които развиват ред заболявания като диабет, артеросклероза, проблеми с белия дроб, със сърцето, с черния дроб - статистически погледнато тези хора имат много ниско ниво на стволови клетки в кръвта. Изглежда има връзка между заболяване и обстоятелството, че организмът не може да се възстановява добре или проблемите за здравето се ускоряват, ако стволовите клетки са малко", смята д-р Драпо.

Вместо да инжектираме стволови клетки, защо да не подпомогнем организма сам да ги произвежда, предлага още канадският учен. Четири са растенията, които се препоръчват в този случай - гъбите шитаки, билката"лисича ръкавица", растението "годжи бери", родственик на картофа и някои водорасли. В какви количества да се приемат ученият не коментира, защото един грам от всяко растение влияе различно на отделните индивиди.

Спешна среща на ООН заради вълната имигранти
Съветът за сигурност на ООН се събира на специално заседание в началото на следващата седмица....
Военните гощават за празника си с боб чорба
Ден на отворените врати и специална празнична програма за 6 май посреща посетителите във...
Застреляните в Далас били готови за масивен атентат
Нови детайли около предотвратения опит за терористично нападение в американския град Гарланд, близо...
Линейка с тежко болен почти се запали на Околовръстното
Линейка на Спешен център - Дупница почити се запали на Околовръстното шосе край София, докато...
Архитект превърна мазето си в "Лего" планета
Архитект от САЩ обзаведе цялото мазе на къщата си с детски конструктори. Почитателят на...