Пътуваме с трамвай от "Княжево" до жк "Левски"

Рейтинг:
4 0
Свързват бул. "Цар Борис III" и "Ботевградско шосе" в общо трасе

Скоростен трамвай да свързва крайните столични квартали "Княжево" и "Левски". Идеята е трасетата по бул. "Цар Борис III" и "Ботевградско шосе" да се обединят в общо трасе. В центъра на града трамваят ще влиза под земята, за да не губи скорост от задръстванията и наситения трафик.

Идеята да се пропътува цялото това разстояние за 30 минути звучи добре, но среща и противници. Най-яростни са от сдружение "За обществен и релсов транспорт".

Веселин Кирев обясни аргументите против. От думите му излиза, че основният аргумент е недопускането на гражданските организации до обсъждането на проекта. Главният архитект на София Петър Диков е обявил, че специалистите ще решават как ще се случи свързването на двете линии. Кирев даде за пример скандала с трамвайното трасе през Борисовата градина, което предизвика големи недоволства. Тогава също гражданите не са били допуснати до обсъжданията.

Кирев постави и въпроса защо в София се развива паралелно трамвайният транспорт с широко и тясно междурелсие. Това, освен, че е нерентабилно, противоречи на историческото наследство на столицата, където е наложено тясното междурелсиe.

добави коментар
Новият сръбски премиер обещава мащабни промени
Бъдещият премиер на Сърбия Александър Вучич обеща мащабни структурни промени до края на лятото. Те...
Ръст на новите регистрации на коли в ЕС
Броят на новите регистрации на автомобили в ЕС, което е ключов индикатор за икономическото...
19 март
София
В момента
Облачно
10°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 21°C
Утре
Слънчево
Min: 3°C
Max: 17°C
19 март
На днешния ден през 1958 г. в Страсбург е открито първото заседание на Европейския парламент. Това е единствената институция на Европейския съюз,...