Протест

Кулминация на поклонението в Мека

Рейтинг:
1 0
Над 2 млн. поклонници, от които близо 1, 4 млн. са пристигнали от чужбина, са участвали в поклонението тази година

Днес в Мека е кулминацията ежегодното поклонение на мюсюлманите. Повече от 2 млн. пилигрими са участвали в хаджа тази година. Хиляди вярващи по света празнуват Курбан Байрам.

Мюсюлманите по целия свят отбелязват с този тридневен празник готовността на пророк Ибрахим да жертва първородния си син Исмаил по Божията воля. По пътя си към олтара, Сатаната на три пъти се опитал да разколебае Ибрахим. Тези три места, са маркирани със стълбове, които поклонниците в Мека символично амеряха с камъни.

В Афганистан, новоизбраният президент Ашраф Гани отправи послание към нацията и призова въоръжените опозиционни групи на политически преговори.

Източник: БГНЕС "Дълготрайният мир е единственото решение. Необходимо е всички политически различия да бъдат решени чрез политически средства."

Около 20 000 души посетиха джамията Лакемба в австралийския град Сидни, за да отбележат хаджа, който преминава при засилени мерки за сигурност. Някои представители на мюсюлманското малцинство в Австралия се чувстват изолирани след влизането на новите строги закони за борба с тероризма.

Източник: Getty Images/Guliver Photos

Източник: Getty Images/Guliver Photos В последните седмици имаше полицейски хайки в домовете на предполагаеми бойци на Ислямска държава.

Мюсюлманските лидери в главната джамия на Сараево предупредиха богомолците да се придържат към собствените си традиции, да се насладят на празника подобно на своите предци и да останат верни на исляма като мирна религия. Те призоваха родителите да прекарват повече време с децата си, за да ги предпазят от влиянието на религиозни екстремисти.

Източник: БГНЕС За Ейд ал Адха, мюсюлманите колят овце или други домашни животни и дават част от месото на бедните. Родителите купуват нови дрехи на децата си за празника.

Ево Моралес сам се обяви за победител в изборите
Ево Моралес сам се обяви за победител на президентските избори в Боливия (виж фотогалерия). Той не...
Теснолинейката удари кола на прелез в Банско
Теснолинейката от Добринище до Септември блъсна кола на изхода на Банско. 70-годишен мъж е в...
В 13 ч. ще тестват сирените, не се стряскайте
Днес в 13 ч. ще се проведат тестове на сиренната система. На обяд сигналът за оповестяване при...
Кюстендилци изригнаха отново заради Бат Сали
Дупница и Кюстендил отново излизат на протест срещу избирането за депутат на Aлександър Методиев,...
До края на месеца ще имаме правителство
До края на месеца ще имаме правителство. Ако искаме да покажем на хората, че сме си научили урока...