Протест

НАСА изследва топката "Бразука"

Рейтинг:
3 0
Официалната футболна топка на Мондиала в Бразилия стана център на вниманието, заради многото голове, които бяха отбелязани

Дотук тазгодишното Световно първенство по футбол в Бразилия е най-резултатният Мондиал за последните 40 години. Този факт, както и някои коментари на футболисти, насочиха вниманието към официалната топка, с която се играят срещите.

"Бразука", както се казва високотехнологичното кожено кълбо, дори беше изпратено в лабораториите на НАСА, за да бъде изследвано. Дан Саймън от CNN разказва какви са резултатите от аеродинамичните тестове.

Всеки футболен запалянко иска да вижда повече голове, по възможност в противниковата врата. На това Световно първенство засега въобще не липсват попадения. Дали това обаче се дължи на топката с това толкова забавно име?

Създателите на "Бразука" са инженерите и дизайнерите на Adidas. Според тях, топката спазва всички изисквания на международната футболна федерация. В разработването на коженото кълбо са вложени хиляди часове труд,  много тестове и доведен до съвършенство производствен процес. Не малко средства бяха изразходвани и за реклама. Изглежда, че тези усилия засега се отплащат добре.

Д-р Раби Мехта е специалист по аеродинамика и работи за НАСА. През ръцете му са минали стотици топки от почти всеки спорт на планетата.

"Добра е, много стабилна и запазва правилна траектория", коментира той.

С помощта на аеродинамичен тунел, в който въздушната струя е видима, учените измерват прецизно движението на топката. Д-р Мехта казва, че "Бразука" се представя по-добре от другите модели и това може да е причината за големия брой попадения във вратите. Толкова голове на Световно първенство не е имало от 1970 г.

Това се дължи на по-дългите и дълбоки шевове, както и специалната текстура на кожата. "Бразука" е и много издръжлива. Експертите от НАСА споделят, че по принцип по-гладките футболни топки са по-трудни за контролиране. Официалното кълбо на Световното в Бразилия има само 6 полиутеранови панела, за разлика от другите модели, които имат по 32. Ако си мислите, че топката няма никакво значение, след като предимствата и недостатъците й са споделени от двата отбора, то трябва да си припомните какво се случи преди 4 години.

Тогава с топката "Джабулани", която беше официалната топка на Световното първенство през 2010 г., футболистите си имаха доста проблеми и я ненавиждаха, казвайки, че постоянно си променя траекторията, което прави пасовете и изстрелите й непредвидими. Adidas прие критиките и резултатът е това.

Ето какво показва статистиката. В първите 36 мача на световното в Южна Африка бяха отбелязани 77 гола. В Бразилия бразуката премина гол-линията 108 пъти.

Експертите казват още, че все пак ефектът може да е психологически и играчите просто да имат нагласата, че топката е добра. Без да се вглеждаме твърде много в причините за високата резултатност, можем да кажем, че най-новото футболно кълбо е на светлинни години от своите предшественици и е истинско инженерно постижение, което спомага за радостта на футболните фенове.

"Бразука" си има собствен профил в Twitter, където повече от 2 млн. души проявяват интерес към нея.

Краят на летния сезон увеличи безработицата
10,5% е равнището на безработица у нас през септември. Основна причина за нарасналия брой...
Карбовски се завръща в TV7
Карбовски се завръща в ефира на TV7. Продуцентът на "Предаването" от следващата неделя отново влиза...
38 души от завода в Горни Лом ще бъдат съкратени
38 служители от взривения цех "Утилизация" на завода за боеприпаси в Горни Лом ще бъдат съкратени,...
Изповедта на изнасилената 8-годишна Джанфер (ВИДЕО)
8-годишната Джанфер от село Калоянци е била изнасилена жестоко от свой съселянин. Осман, който е...
13 населени места избират нов кмет
Частични избори за кмет се проведоха в 13 населени места у нас. Предсрочният вот генерира висока...