Българското слово "оживя" в безплатен интернет сайт

Рейтинг:
6 1
Актьори записаха професионални прочити на класически български произведения

Със започването на учебната година стартира и единственият безплатен интернет сайт у нас, съдържащ професионални звукозаписи на класически български произведения. Страницата е достъпна и за хора с увредено зрение.

"Чуйте българското слово" - призовават създателите на платформата. "Слова български" - това е името на проекта, чрез който Българското национално, художествено слово оживява в безплатен интернет сайт. Авторите на тази идея приемат това като кауза, посветена на българската култура, история и дух.

"Тази литература трябва да бъде слушана, а не само четена на ум. Платформата е достъпна за всички. Разбира се, тя ще бъде от полза на учители, ученици и студенти. Ние много се надяваме тя да стигне до българските общности зад граница", убеден е актьорът Янко Лозанов.

Той е автор и водещ на телевизионна поредица за българска литература. По думите му, идеята за създаването на подобен сайт се ражда преди малко повече от година, а реализацията на проекта става възможна, чрез безвъзмездната помощ от страна на съмишленици.

"При липсата на държава ние искаме да покажем нещо и да се върнем към стойностите, истините, истинските стойности в нашето общество", обяснява Добромир Чочов – собственик на звукозаписно студио и съавтор на проекта.

"Всички ни обединяваше концепцията, че крайният продукт ще бъде свободен за всеки. Така че, докато има хора тази идея ще се развива безплатно. Тя ще спре, когато всички се оправдаем с това, че техниката и времето са ни скъпи", посочва от своя страна Миньо Минев – организатор и съавтор на проекта.

В платформата вече са поместени над 120 произведения на български автори, починали преди повече от 70 години, чиито текстове са общодостъпни. Така задълженията свързани с авторското право отпадат, но всеки съвременен писател може да подпомогне проекта, като дари свое произведение.

Унгария обявява извънредно положение заради мигрантите
Унгарското правителство реши да увеличи присъствието на полицията и армията по границите заради...
Тежка катастрофа взе нова жертва в Кресненското дефиле
Тежка катастрофа стана на главен път Е-79 в Кресненското дефиле, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент е...
Борисов защити Станишев в съдебната зала
Министър-председателят Бойко Борисов защити бившия премиер Сергей Станишев в съдебната зала. Той...
Миков: Москов да си събира чуковете и да се изнася
Да си събира чуковете Москов и да се изнася, друг човек да дойде и да прави това, което трябва да...
Москов ще преработи идеята за два пакета в здравеопазването
Министър Петър Москов ще преработи предложението за разделянето на здравните услуги на два...