Протест

Президентски избори по време на война

Рейтинг:
1 0
За президент на Сирия се борят настоящият Башар ал-Асад и опонентите му Наджар Махер и Хасан ал-Нури

Сирия се подготвя за провеждане на президентски избори в условия на продължаваща гражданска война. Гласоподавателите ще се отправят към избирателните секции във вторник. В бюлетината личи едно основно име - това на сегашния президент Башар Асад, който едва ли ще има пречки пред победата.

Условията в страната направиха практически невъзможно издигането на друга сериозна кандидатура от средите на опозицията в изгнание и още по-трудна задачата за опозицията вътре в Сирия. Изборите ще се състоят в условията на продължаваща вече над три години гражданска война, в която загинаха повече от 150 хил. души, а други 2,5 млн. бяха принудени да напуснат родината си като бежанци.

Може би най-противоречивият изборен плакат в историята на света - Башар Асад на фона на изгоряла сграда. Това е картина от сцената на страха в Хомс. Но, както по всичко изглежда, тази страна е тотално и дълбоко разединена що се отнася до мненията за предстоящите президентски избори.

Хората в Дамаск са на мнение, че голяма част от имащите право на глас ще могат да упражнят вота си. Опозицията и повечето западноевропейски страни определено не са съгласни с това. Те казват, че е невъзможно да се проведе гласуване в териториите на бунтовниците, които държат голяма част от северната и източната част на страната. И допълват, че изборите едва ли ще бъдат свободни или още по-малко честни. Очакванията са, че вотът ще бъде манипулиран, а новата победа на Башар Асад обявена така или иначе.

В интерес на истината обаче трябва да се спомене, че има и други двама кандидати, освен настоящия президент. Това са депутатът Наджар Махер и бившият министър Хасан ал-Нури. И двамата са били призовани да играят ролята на пешките в тази игра. Но докато Наджар изглежда примирен с положението си в момента, Ал Нури казва, че е напълно истински в намеренията си.

Сирийското правителство вече побърза да отхвърли всяка избирателна критика за изборния процес. Но, както изглежда, само невероятна изборна изненада на вота и резултатите от него могат да запушат устата на увеличаващите се критици. Иначе в самата Сирия са въведени засилени мерки за сигурност ден преди президентските избори.

В Дамаск и други градове правоохранителните органи и военнослужещите ще охраняват всички избирателни секции. Всички центрове за гласуване ще отворят врати 7 ч. местно време във вторник, 3 юни. Гласуването ще продължи до 19 ч.

Джоли стана почетна дама на британската кралицата
Анджелина Джоли прие титлата почетна дама на британската кралица Елизабет. Отличието се дава на...
Протест срещу застрояването на Карадере
Протест на природозащитни организации срещу строеж в местността Карадере пред президентството....
Алкохолно натравяне убило британеца в Скопие
Смъртта на британеца, починал в Клиника за инфекциозни заболявания в Скопие, може да е настъпила от...
Ислямска държава вербува млади момичета във Facebook
Повече от 12 000 души може да загинат, ако Ислямска държава превземе Кобане. Това предупреди ООН и...
Труп изплува след наводненията в Генуа
Един човек загина при наводнения в италианския град Генуа. Пороите, предизвикани от силни бури,...