Взеха децата на 23-годишна майка

Рейтинг:
9 18
Ще й ги върнат веднага щом докаже, че може да се грижи за тях

Млада майка от Кнежа беше лишена от двете си деца, защото нямала условия да ги гледа. 23-годишната Тереза живее без съпруг, а родителите й са починали. Не може да плаща сметките за вода и електричество и затова от Социалните служби преценили, че децата й трябва да се настанят в приемно семейство. Социалните работници дошли в болницата в Кнежа часове, след като Тереза родила второто си дете. Свидетел на това е мъж, чиято жена е приета да ражда по същото време.

"Заедно със социалните дойдоха и две приемни семейства. Не е ли имало вариант, в който да ги настанят в дом заедно с децата? Така и не можах да разбера защо държавата може да дава пари на други семейства да гледат тези деца, а не може да даде на родител", чуди се свидетелят Сивил Киниджийски. По време на отнемането на децата голямото е плакало много и е крещяло, че иска при мама.

Кореспондентите ни намериха Тереза в къщата, където живее на тъмно и без двете си деца - Кристиян и Калоян. Тя разказа мрачната си история, която я е принудила сама да се откаже от децата си. Въпреки че страда за тях, Тереза не обвинява служителите от Социални грижи. 

Не разбира обаче защо държавата ще плаща по 500 лв. на приемни семейства, докато сметката й за тока, заради която отнемат децата й, е 400 лв. Децата на Тереза ще бъдат в приемни семейства, докато майката започне да получава пари и социалните преценят, че може да се грижи за тях.

Майката трябва да докаже доходи и да си плати комуналните сметки до един месец, за да й бъдат върнати децата, коментираха адвокати. Причината да й отнемат двете деца е, че тя ги е поставила в риск, като не е създала необходимите условия за отглеждането им.

Според адвокати, в този случай майката трябва един месец да докаже доходи и да си плати сметките, за да й бъдат върнати децата. Ако тя се обърне към Отдела за закрила на детето в Кнежа, тя може заедно с децата си да бъде настанена и в специален център във Враца. Тя обаче е отказала от тази възможност.

Тереза е избрала децата й да бъдат настанени в приемни семейства, защото така ще може да ги вижда и по-бързо ще може да плати сметките си.

По закон децата може да бъдат взети от родителите им, ако институциите открият, че те не се грижат за тях – при липсата на жилище или упражнявано насилие.


Ако искате да помогнете на Тереза, можете да се свържете с нея на телефон 0889 732 806.

добави коментар
Savina
Savina
Petrova , pomognete ni da se iznenadame , molia!!Ima hora , koito jiveiat v 4ijbina, jelaiat da pomognat po niakakav na4in , no nali razbirate 4e shte bade dosta trudno da se pointeresuvame za tazi jena ot takova goliamo raztoianie?!Ako znaete neshto pove4e , spodelete??!!
Nikolai
Nikolai
Социалните са я дебнали щото е млада и не е в час. Има някаква далавера тука щом направо са и нахлули в родилното с приемни семейства даже я убедили да подпише за тяхно добро.....явно момичето не е китка (очевидно безотговорно и не подбира мъжете) ама има право да си гледа децата и да ги земат направо от родилното е грехота....все пак са си нейни. Кво да се прави - цивилизация....
Adriana
Adriana
Всеки трябва да има шанс , предполагам жената живее в пълен кошмар, дали е направила житейски грешки само Господ може да я съди, но държавата е безучастна както винаги , жените майки са дескриминирани и битието им на практика е невъзможно, вместо в трудни моменти да ти предложи психолог и варианти за оцеляване и излизане от ситуацията , те и взели децата , травмират трайно всички и после се очаква децата да станат пълноценни хора !
преглед на всички коментари (5)
Защо отвличат деца
Отвличането на деца е сред най-тежките престъпления в България. 10-годишната Лара, дъщеря на...
Александра Тодорова е открита мъртва
След като повече от 24 часа беше в неизвестност, осемгодишната Александра, дъщеря на поморийския...
В момента:
06:00
Най-големите удари на мафията
07:00
12 април
София
В момента
Облачно
7°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 4°C
Max: 11°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 2°C
Max: 16°C
12 април
Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, който полита в...