Духовната енергия на петък 13-и

Рейтинг:
1 1
Източник: sxc.hu
Вижте каква е символиката на числото 13 според Учителя Петър Дънов

За втори път тази година в календара се появява смятаният за фатален петък 13-и. За произхода на легендите за фаталния ден е изписано много.

Според някои черната слава на този ден има скандинавски корени. Тя произлиза от мита за 12-те богове, които празнували във Валхала, дома на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи не бил поканен и от ярост нахълтал на празненството като 13-и гост. Той убил със стрела от имел бога на радостта Балдер и Земята потънала в мрак и траур.

Една подобна история помни и християнството за тайната вечеря, на която бил Исус и неговите 12 апостола (общо 13 души). След нея Юда предал Сина Божи в ръцете на римляните.

На 13 октомври 1307 г. по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Те са подложени на ужасни изтезания и принудени да направят самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и други престъпления.

Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12, появял ли се 13-и в групата, той бил виждан като същинско олицетворение на дявола.

Според нумеролозите числото 13 "страда" заради неговата позиция след 12 - числото на завършване на еволюцията. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус.

В картите Таро 13-ата е картата на смъртта, символ на зодиакалния знак Скорпион. Архетипът се свързва с дълбоката трансформация, за която понякога е нужна физическата смърт, окончателен край, след който няма път назад.

Източник: БГНЕС Според Учителя Петър Дънов числото 13 символизира вярата, че от всички страдания ще бъдем освободени чрез приобщаване към Господа и че ще му благодарим за тези две крила, които ни е дал.

То съдържа противоречие. Учителят го нарича нещастно, а нещастието идва то това, че то представлява дом, в който майката, дъщерята или синът са починали. Бащата е сам. Майката я няма и затова всички в къщи скърбят.

"Децата са въшлясали, няма кой да ги чисти. Любовта я няма при числото 13. Числото 13 е насилие", посочва Дънов.

Интересното е, че езотериците смятат, че фатализмът на числото 13 произлиза от забравения култ към Богинята Майка. 13 са лунните месеци, а Луната според древните е била майката на Земята и символ на утробата – водата, в която се е зародил животът.

Интересен феномен, наблюдават биолозите - след оплождане яйцеклетката се дели и щом достигне 12, сякаш от нищото се появява 13-а клетка, която на практика разпределя функциите и ръководи генетичния проект на новия организъм.

Според древните именно 13-ата клетка символизира божествения безсмъртен дух и проникването му за нов цикъл в света на материята.

Лунният култ отстъпва място след време на Слънчевия, с който се поставя началото на "мъжките" религии, една от които е християнството. В нея образът на жената е забулен в мистика. Той присъства в триединството на троицата като мистичен и неясен "дух" – Светия дух. В божествения дом има Баща, Син и Майка. Липсата й била запълнена със спорния образ на Светия дух, или поне така твърдят езотериците. Според тях е нужно да се възстанови равновесието с признаването на женската сила като равнопоставена в духовното триединство.

Според някои конфликтът идва, след като в Слънцето "умира" в 13-ата луна на 22 декември (слънцестоенето). Поради тази причина се смята, че Луната кастрира Слънцето, но това е погрешно схващане. Всъщност именно след тази фаза Слънцето се ражда за нов живот и след 13Х13 дни достига своя апогей. При подобно тълкувание всъщност 13 трябва да бъде възприето за число на възкресението на патриархалната енергия, а не на смъртта.

Но дори самият Дънов твърди, че 13 е с преобладаващо влияние на мъжкия принцип. Божествено и фатално число едновременно (вероятнно заради объркването и преплитането на двата култа).

Енергията му е статична, казва Учителят, но за сметка на това е най-прогресивното число. То има сила да се увеличава, да прави чудеса.

Дънов твърди, че Христос е боравил с числото 13 и посочва, че всеки, който се намира в числото 13, ще бъде сполетян от една голяма катастрофа на физическото поле.

В духовния свят този закон не работи. За личния живот числото 13 е фатално, за общия живот числото 13 някой път е щастливо.

Всеки човек, който е роден в 13-а година, в 13-ия ден, в 13-а лунна фаза, в 13-ия час, в 13-ата минута, той се намира пред трудни задачи, които разумно трябва да реши.

"Числото 13 няма милост към нищо, то руши, но и създава. Искате ли да се справите с енергиите на това число, поставете любовта за основа на живота си", казва Дънов.

Следвайки този съвет, можем да подходим към днешния ден с духовна мъдрост и да заложим в него цялата си любов - с жест, дума, молитва, добро отношение и усмивка.

Искат още 4 месеца за разследване на атентата на бургаското летище
Бургаската окръжна прокуратура ще поиска нови 4 месеца удължаване на срока за разследване на...
България вече се рекламира в Европа
Министърът на туризма Николина Ангелкова даде началото на телевизионната кампания на България по...
Путин към олигарсите: Инвестирайте в Русия
Правят се опити да се спре връщането на капитали и инвестиции в Русия. Това каза Владимир Путин в...
Пътят Асеновград-Смолян е напълно проходим
Напълно е възстановено движението движението на пътя Асеновград-Смолян, в района на село Югово. В...
Изписаха 43-годишния мъж с трансплантирано сърце
Изписаха 43-годишния мъж с трансплантирано сърце от болница "Света Екатерина". Цветан Ангелов се...