142 години от обесването на Васил Левски

Рейтинг:
9 1
В цялата страна ще се проведат поклонения пред паметта на Апостола

Поклонения и факелни шествия ще се състоят в цялата страна по повод 142 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. В Националния музей "Васил Левски" ще бъде показан филмът "1872-ра", посветен на Апостола. Продукцията е на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и телевизия "Алма Матер".

С общоградско поклонение във Велико Търново ще бъдат отбележат годишнината от гибелта на Апостола. Възпоменателната церемония ще започне от 16:30 ч. пред паметника на Левски с представяне на победителите в конкурса за есе и за стихотворение на тема "Жив си, Апостоле!".

С панихида в храм "Св. св. Петър и Павел" от 11 ч. днес в Пловдив ще започне отбелязването на 142-рата годишнина от гибелта на Васил Левски. Пред паметника на централната алея на Бунарджика пловдивчани ще се преклонят пред живота и делото на Апостола.

С прожекция на филм за Васил Левски в Карлово ще започне програмата посветена на 142-рата годишнина от гибелта на великия български революционер. Акцент в нея ще бъде възпоменателната церемония от 18 ч. на площад "Васил Левски". След това програмата продължава със спектакъл на СОУ "В. Левски" - "Левски е в нас и ние го носим във времето".

Родственицата на Апостола Христина Богданова ще бъде гост на Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I" - в 12:30 ч., и на Клуба на дейците на културата в Ловеч, в 17:30 ч. Тя ще разговаря с ловчанлии за родовата памет и ценностите.

Гърция се разбра с Брюксел
Гърция и ЕС са постигнали споразумение. Финансовата програма за южната ни съседка ще бъде...
Бензин и дизел поеха нагоре
Край на евтините горива. През последните шест месеца цените падаха надолу заради историческия срив...
Новият заем става все по-реален
След пореден тур от совалки в парламента, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е все...
Пожарникарят - най-добрият приятел на куче в беда
Ледена история с добър край в американския щат Масачузетс. Аварийните екипи в малкото градче Ривиър...
Настаниха за лечение онкоболната майка на 5 деца
Настаниха за лечение онкоболната майка на 5 деца от Димитровград, за която ви разказахме в...