Стотици мигранти на границата с България

Рейтинг:
4 5
Турция няма да им разреши да преминат границата

Мигранти искат да преминат границата с България и Гърция. Големи групи бежанци от Сирия и Ирак продължават да прииждат в пограничния град Одрин. Засега турските власти не допускат потокът да стигне до страната ни и те ще са принудени да търсят алтернативни маршрути към Европа. От своя страна, заради усложняващата се ситуация, САЩ обмисля да приеме хора, търсещи убежище.

Около 1000 бежанци се намират в Одрин, но под контрола на полицията, съобщават турските власти. Турция обаче няма да им разреши да се придвижат до границите с България и Гърция, за да преминат в Европа. Полицията ги спира още в Истанбул, където на автогарите те се опитват да се качат на автобуси за Одрин. Това предизвика протест. Друга група хора си направи палатков лагер близо до магистралата, която свързва Истанбул с Одрин и съответно води до гръцката граница.

Стотици прекараха нощта в палатки и на сръбската граница с Унгария заради решението на Будапеща да пресече пътя на хората, които достигат до страната предимно с влакове.

Недружелюбно са посрещнати бежанците и в Австрия, която последва примера на Германия и възстанови стационарния контрол по границите си. Въпреки обратния политически завой на Берлин през уикенда, Ангела Меркел обяви, че страната ще осигури място за спане за още 40
хил. бежанци.

На фона на раздвоения подход на Европа към хората, търсещи убежище, американският президент Барак Обама заяви, че САЩ трябва да приемат бежанци.

Европейските държави, САЩ и международната общност трябва да си сътрудничат, за да сме сигурни, че хората са в безопасност и че с тях се отнасят хуманно. Затова е важно и ние да приемем сирийски бежанци,
заяви Обама.

Бежанската криза в Европа е пряк резултат от факта, че регионът подкрепя терористи в Близкия Изток. Това заяви пред руски медии сирийският президент Башар Асад.

Въпросът е не в това дали Европа приема бежанци, а в това да се премахне първоизточникът на проблема. Ако европейците се притесняват за съдбата на бежанците, трябва да спрат да подкрепят терористите,
категоричен е Асад.

Във връзка с борбата срещу групировката Ислямска държава Асад посочи още, че няма никаква координация или контакт между неговото правителство и водената от Вашингтон международна коалиция срещу джихадистите.

Жребий за номерата на бюлетините
В Централната Избирателна комисия ще се състои публично теглене на жребия за определяне на реда за...
НС гледа промените в конституцията
Законопроектът за промени в Конституцията на България ще бъде обсъден на първо четене от народните...
Яйца по косовския премиер
Косовският премиер беше принуден да прекъсне речта си пред парламента, след като депутати от...
Болни теглят кредити за лечение
Българите теглят заеми най-вече за здравеопазване и за ремонт вкъщи. Според проучване на компания...
Проблеми заради ремонти по АМ "Тракия"
Най-много автомобили се прибраха в София по магистрала "Тракия". Тук ремонтите продължават в три...