От Външно призоваха да не пътуваме с влак през Унгария

Рейтинг:
1 0
Причината – миграционният наплив в страната

Създаване на безопасни зони за бежанците и центрове за техния прием в приграничните на евросъюза държави. За това призоваха Министрите на външните работи на страните от общността.

Междувременно, от българското Министерство на външните работи предупредиха да не се предприемат пътувания с влак през Унгария заради миграционния наплив в страната.

Европейската комисия и страните членки на ЕС трябва оперативно да учредят в приграничните страни и по възможност в съседни балкански държави центрове за прием и регистрация на мигранитте. Това се казва в декларация на външните министри на 28-те, които се събраха на неформална среща в Люксембург. В разговорите участва и българският министър на външните работи Даниел Митов.

Тази нощ всъщност стана ясно колко оплетена и объркана е ситуацията с мигрантите в Европа. Дано това подейства като стимул да се вземе общо решение по този въпрос.

Повод за изказванията на двамата дипломати станаха хилядите мигранти, които тази сутрин пристигнаха с автобуси на унгарско-австрийската граница. Около 6500 мигранти влязоха в Австрия, 2200 от тях вече пътуват към Германия. Заради засиления трафик, част от магистралата между Будапеща и Виена беше блокирана.

Германската полиция съобщи, че властите очакват между 5000 и 10 000 бежанци да пристигнат днес в страната.

Междувременно, португалският футболен клуб Порто призова Европейската футболна централна УЕФА да се включи в събирането на помощи за бежанците. От клуба изпратиха писмо до президента на централата Мишел Платини с предложение клубовете, които участват в Шампионската лига, да дарят по едно евро от цената на всеки продаден билет за първия си домакински мач в турнира.

Германия очаква 10 000 мигранти
Германия очаква пристигането на поне 10 000 мигранти, пътуващи с влакове от Унгария и Австрия....
Непоказвани знамена на Съединението представя Националния военноисторически музей
Непоказвани досега оригинални знамена на Съединението представя Националния военноисторически...
Да помним историята: Уникални експонати в Историческия музей в Пловдив
В деня на Съединението за първи път тази година ще бъдат показани уникални експонати в Историческия...
Oтбелязваме 130 години от Съединението
Днес отбелязваме 130 години от Съединението на България. Според историците 1885 година бележи един...
Съдът в Царево остави в ареста един от тримата българи трафиканти
Съдът в Царево остави за постоянно в ареста единия от тримата задържани българи трафиканти, които...