Пореден опит за изход от кризата в Гърция

Рейтинг:
1 0
Отново не се стигна до споразумение, след поредната среща на преговори

Решаващ ден за Гърция. В Брюксел на извънредна среща се събраха лидерите на 19-те държави от Еврозоната, в пореден опит да решат дълговата криза на южната ни съседка. До срещата днес се стигна, след като разговорите миналата седмица в четвъртък за пореден път се оказаха неплодотворни.

По всичко изглежда, че ако има споразумение, то няма да бъде постигнато днес, или поне не в окончателния си вид. Днес срещите в Брюксел започнаха с разговори между гръцкия премиер Алексис Ципрас и международните кредитори на страната му, а след това с финансовите министри на страните от Еврозоната. Основната среща обаче е тази между лидерите на 19-те държави, където валута е еврото.

Ето кои са препъни-камъните пред споразумението за това как Гърция да излезе от дълговата криза:

На първо място са пенсиите и заплатите в публичния сектор, за които сегашното правителство направи предизборно обещание да не орязва. Тройката кредитори, на които Атина дължи около 240 млрд. евро обаче искат да съкратят с 1% частта от БВП, която отива за пенсии. В момента тя е 16%, а те искат да падне на 15%.

Друга спънка е данъкът "Добавена стойност" - кредиторите искат да увеличат ДДС-то върху лекарствата и сметките за тока, очаквано крайно лявото правителство категорично отказва да таксува допълнително върху основни продукти.

Брюксел иска Гърция да се стреми към бюджетен излишък от 1% за тази година, 2% догодина и 3.5% за 2017 г.

Гърция се оплаква, че кредиторите фокусират твърде много върху вдигане на данъци, а не върху събираемостта им, а от своя страна Брюксел е притеснен, че предлаганите до момента реформи – много, от които не се огласяват публично - не са достатъчни.

Премиерът Бойко Борисов, министър Горанов и финансови експерти коментираха, как ще се отрази кризата в Гърция на нашата страна.

Шест деца в "Пирогов" след взрив на газова бутилка
Шест деца са в "Пирогов" след взрив на газова бутилка. Инцидентът е станал във Вършец, като...
Отсрочка за скъпия ток
Парламентът предлага едномесечно отлагане на влизането в сила на новата цената на тока. На...
Изборният туризъм набира скорост
Изборният туризъм тече с пълна сила. Това личи и от заключението на мащабна проверка на Върховната...
Парите за здраве отново не стигат
Парите за здравеопазване няма да стигнат, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Според...
Искров подаде оставка (ОБЗОР)
Гуверньорът на БНБ Иван Искров подава оставка.Искров е депозирал в деловодството на парламента...