Протест

Чистачка и домакинка се грижели за малката Ана-Мария

Рейтинг:
2 0
Проверките на МОН и ДАЗД в 4-то помощно училище показват груби нарушения

Нарушения и пропуски в 4-то помощно училище в София откриха проверяващи след случая с Ана-Мария. Преди броени дни родителите на 13-годишното момиче с аутизъм сигнализираха за сексуално посегателство над детето в училището.

С обвинителни погледи вперени в институции десетки родители протестираха днес срещу забавените реакции по случая Ана-Мария. Сред тях беше и нейната майка Радосвета.

Неглижиране и подценяване на риска са едни от основните пропуски, установени от Държавната агенция за закрила на детето. На 19 септември, когато детето се прибира без бельо, се оказва, че за два часа, грижите за децата са били поверени на чистач и домакин. И двете обаче са жени.

От Министерство на образованието признаха, че колегите им в 4-то помощно училище са подценили риска, като са оставили децата без специален педагогически надзор. Най-големият пропуск е липсата на реакция след първоначалните индикации за насилие.

Държавната агенция за закрила на детето има правомощия да издаде задължителни предписания на помощното училище, като се постави определен срок за тяхното изпълнение. Възможно е да бъдат наложени и дисциплинарни наказания.

Районната прокуратура вече образува наказателно производство срещу неизвестен извършител по случая Ана-Мария. За жалост записите от камерите в училището не могат да помогнат в разследването, защото се пазят само две седмици и вече са изтрити.

На война с етническата престъпност
Спешни мерки за справяне с етническата битова престъпност. Това е една от важните задачи, които...
Вот на доверие в Гърция
Гръцкият парламент гласува доверие на правителството на премиера Андонис Самарас. Вотът на доверие...
Мерят температурата на пристигащите от Африка в Ню Йорк
Днес следобед се очакват пълните резултати от тестовете в Германия, които ще установят дали...
Поредна екзекуция на журналист
Групировката Ислямска държава уби иракски журналист, брат му и още двама цивилни в село северно от...
Бебе лъвче радва посетителите на зоопарка в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....