Протест

4D киното промени великата илюзия

Рейтинг:
0 1
Въпреки безспорните предимства на 4D киното, все още не е сигурно дали то ще се наложи

3D кинозалите отдавна не са новост и вече съществува технология, която е много вероятно да ги замести в следващите години. В Калифорния отвори врати четириизмерен киносалон, който посрещна първите си зрители.

При 4D сетивата ви са максимално натоварени. За около един век седмото изкуство извървя пътя от кратки черно-бели неми филми до едно съвсем различно почти живо изживяване на великата илюзия.

И докато конкуренцията между отделните кина е ожесточена и всяко се опитва да привлече колкото се може повече зрители, една компания реши да инвестира в разработването на нова технология, която обещава да промени индустрията.

Преди няколко дни врати отвори модерна зала в Лос Анджелис. Четириизмерното кино не е новост – за пръв път такъв филм е бил прожектиран в Южна Корея през 2009 г. Облегалките в иновативния салон са подвижни и дори са способни да ви гъделичкат, което при филм на ужасите може да докара до инфаркт хората с по-слаби сърца.

Това съвсем не е всичко. Тъмният салон е оборудван с блиц светлина, която симулира гръмотевици, както и ефекти като мъгла, дъжд и дори различни аромати. Някои обаче се съмняват в успеха на това твърде реалистично изживяване. Според тях новото киноизживяване не е подходящо за семейства с деца, а по-скоро за приятелски компании.

Цифрите от приходите от продажби на билети за миналата година показват, че общата сума се повишава с 1% на годишна база, но интересът към 3D филмите спада и техните приходи са надолу с 1%. В Холивуд са били създадени общо 45 триизмерни филма за този период, с девет повече от предишната година, но това не спомага за привличането на зрители. Тези факти обясняват донякъде скептичното отношение към новата 4D технология.

"Това, което се опитват да направят, е да възпитат навик в публиката. Ако технологията се хареса на хората, то този тип кино ще се превърне от краткосрочна емоция в постоянен навик", коментира анализаторът Пол Даргарбедиан.

А що се отнася до цените – билетите за четириизмерни филми струват с около 8 долара повече от 3D филмите, които на свой ред са по-скъпи от обикновените прожекции. Така цената на билета в най-новите зали възлиза на 25 долара.

Дали обаче абсолютно всеки филм става за 4D прожекция...

"Твърдо не! Наше задължение е да подбираме филмите, които са подходящи за този формат. И също така тези ефекти не са включени постоянно. Позволяваме на историята да грабне зрителя и естествено да се стигне до тези вълнуващи моменти. Когато те дойдат, адреналинът ви скача рязко", категорична е Анджела Килорен от CJ 4DPlex America.

Ще успее ли 4D-технологията да се наложи или ще е неуспешен опит за нов вид виртуална реалност – само времето ще покаже.

Искат доживотен затвор за убиеца на Яна
Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци, който е обвиняем по делото за...
Стачка отменя 8 полета на "Луфтханза" от и до София
Започващата в 14 ч. българско време стачка на пилотите от "Луфтханза" ще доведе до анулирането и на...
Василев: За съсипването на КТБ е впрегнат целият наличен ресурс
Едва ли у някого е останало и капка съмнение, че за изпълнението на целта по съсипването на...
12-годишно дете блъснато на пешеходна пътека
12-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в Русе. Инцидентът станал малко преди...
Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ
Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Така съпругата на...