Протест

Баща спасява сина си от лапите на радикализма (истинска история)

Рейтинг:
1 0
Белгийски младеж става муджахидин, татко му го търси две години

Притеснителна тенденция - все повече граждани на развити страни се присъединяват към терористични организации. Според последните разкрития на тайните служби, граждани на Съединените щати и няколко страни от Европейския съюз (ЕС) са се записали като доброволци в различни групировки, опериращи в Близкия Изток.

Това е историята на един баща, който с ужас разбрал за нелегалната дейност на своя син.

Като тийнейджър белгиецът Ююен Бонтинк се занимавал с модерни танци и дори се снимал в музикален клип. Само за една година обаче той тотално се  променил. Бил неузнаваем за близките и приятелите му. Започнал да изнася ислямски проповеди по улиците на Антверпен. Спрял да носи модерни дрехи и ходил с туники.

"Това бяха първите признаци на радикализация", казва бащата на Ююен.

След това младият мъж обявил, че заминава в Кайро, за да следва. Когато не се обадил да честити рожденния ден сестра си, баща му се усъмнил, че синът му е студент. Разтревоженият родител започнал да търси информация в интернет. Видял го във видео на местна телевизия, в компания на радикални младежи.

Въпреки съветите на полицията и адвокатите, притесненият родител решава да открие сина си и да говори с него. Документира цялото издирване с видеокамера.

Голямото търсене започнало от сирийския град Алепо, където белгиецът срещнал подкрепа. Следите го отвели до една група сирийски екстремисти. На видео се вижда как младежът показва близост с тях и дори позира за снимка с автомат. На същия запис има и една покъртителна сцена - джихадист, който свири на пиано в изоставен дом на заможно сирийско семейство. Тези кадри хвърлят нова светлина към конфликта в страната.

"Единственото нещо, което преди знаех за мюсюлманите и исляма е, че те не могат да живеят в мир. Промених мирогледа си, защото бях в Сирия и се срещнах с много хора, както и с представители на терористични организации, включително и Ал Кайда. Аз не съм представител на тяхната религия, но те направиха много добри неща за мен. Намериха ми подслон, осигуриха ми храна. Търсиха сина ми навсякъде", казва бащата.

Бонтинк старши първоначално нямал успех в издирването. Отнело му една година и две пътувания до Сирия, докато попаднал на дирите на сина си. След няколко месеца по следите разбрал, че той членува в групировката Ябха ал-Нусра.

"Те ме биха и едва не ме убиха. Съблякоха дрехите ми. Закриха очите ми. Мислеха, че съм агент на ЦРУ и ме държаха в плен. В крайна сметка ми повярваха и ме пуснаха. Техният лидер разреши на сина ми да се върне при мен доброволно. Никога преди той да изчезне не бях плакал. При първата ни среща го прегърнах като новородено. Той за мен е блудният син - загубил правилния път в живота", допълва бащата.

В крайна сметка всичко завършва сравнително добре. Младежът е пуснат на свобода, но остава под наблюдение от белгийските власти. Ююен Бонтинк има забрана да говори пред медиите и освен това са му повдигнати обвинения за проповядването на радикален ислям. Делото ще бъде гледано в края на юни.

"Седях на една маса с лидерите на тази групировка. Те ме уважаваха, молеха се за мен. Защо ли? Защото за тях беше невероятно как е възможно един европеец, който не изповядва тяхната религия, да зареже всичко и да дойде в една държава, разкъсвана от война, за да търси своя син. Син, който е станал един от тях - муджахидин. За тях аз бях герой. Един различен герой", допълва таткото на Ююен.

Много въпроси остават без отговор, а в цялата история има и морална поука, досущ като притчата за блудния син.

Джоли стана почетна дама на британската кралицата
Анджелина Джоли прие титлата почетна дама на британската кралица Елизабет. Отличието се дава на...
Протест срещу застрояването на Карадере
Протест на природозащитни организации срещу строеж в местността Карадере пред президентството....
Алкохолно натравяне убило британеца в Скопие
Смъртта на британеца, починал в Клиника за инфекциозни заболявания в Скопие, може да е настъпила от...
Ислямска държава вербува млади момичета във Facebook
Повече от 12 000 души може да загинат, ако Ислямска държава превземе Кобане. Това предупреди ООН и...
Труп изплува след наводненията в Генуа
Един човек загина при наводнения в италианския град Генуа. Пороите, предизвикани от силни бури,...