Газовите преговори между Русия и Украйна се провалиха

Рейтинг:
0 0
Москва спира подаването на синьо гориво към съседната страна

Газовите преговори в Киев, в които участваха еврокомисарят Гюнтер Йотингер, председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер и назначеният от Върховната Рада за премиер-министър на Украйна Арсений Яценюк завършиха с неуспех.

Въпросът за преминаване на украинската компания "Нафтогаз" към предплащане на доставките остава както преди в дневния ред. Това съобщи официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов. Преговорите, започнали още в неделя вечерта (15 юни), са завършили около 02:30 часа московско време (01:30 часа българско време).

"Руската страна очаква плащане на натрупаните задължения за газа в размер на 1,951 млрд. долара до 9 часа сутринта днес.

"Ако не постъпят средства, както бе обявено и по-рано, доставките на газ за Украйна преминават в режим на предплащане", каза Куприянов.

"В следващите дни ще видим каква е най-добрата стъпка и как и кога трябва да се срещнем отново. И мисля, че трябва да сме готови да сме по-гъвкави, за да стигнем до решение на проблема. Така че аз не съм песимистично настроен и ще продължа да работя за решение възможно най-скоро", коментира Йотингер.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че страната е готова за ограничаване на доставките на газ от Русия, тъй като в хранилищата в момента има над 13,5 млрд. куб. метра газ.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...