Ветото върху Закона за МВР скара депутатите

Рейтинг:
0 1
Опозицията настояваше да не се гледат важни закони

Пореден драматичен ден в парламента. Обсъждането на ветото на президента върху Закона за МВР предизвика политически раздор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от постигнатото разбирателство вчера по време на Консултативния съвет за национална сигурност и обяви война и реваншизъм на ДПС. Той скъса политическото споразумение, което подписа вчера със Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров.

Така крехкият политически мир, възцарил се след след вчерашния КСНС, още тази сутрин отиде в историята. Върнатият от президента закон за МВР, беше внесен като първа точка от левицата.

Докато в пленарната зала обмисляха как все пак да отложат точката от дневната програма на парламента, в кулоарите Бойко Борисов вече късаше политическото споразумение, подписано вчера при президента.

По-късно от БСП излязоха с позиция, че ще проведат консултации по закона за МВР, но са твърди, че той ще влезе отново в пленарната зала.

Новият закон за МВР предвижда въвеждането на таван върху извънредния труд, който могат да полагат полицаите, заплащане на нощните им дежурства, както и нов метод за преизчисление на заплатите им. Президентът наложи вето, защото лисва обосновка как ще се намерят парите за тези цели, както и това, че му се отнема правомощието да назначава главния секретар на силовото министерство.Опозицията настояваше да не се гледат важни закони, както гласеше постигнатото вчера споразумение.

Ветото на президента е отложено само за днес, а до края на седмицата е предвидено в програмата на Народното събрание. До края на седмицата се очаква обсъждане на важните закони в ситуация на напрежение.

Цар Киро остава под стража
Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Кирил...
Роми се стрелят в Долна баня
Трима души бяха простреляни след скандал между два враждуващи ромски клана пред бюрото по труда в...
Половината от светлината във Вселената се губи
Американски астрономи установиха огромен дефицит на ултравиолетова светлина във Вселената, като 80...
Плевнелиев: България влиза в Европейския банков съюз (видео)
България ще направи първа стъпка за влизане в Европейския банков съюз, обяви президентът Росен...
Проф. Чирков: Без форма няма реформа
Трябва ни форма, за да правим реформа, заяви проф. Александър Чирков. Нямаме рамките, нямаме...