Протест

Култови бисери от кандидат-студентите

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Сред учениците се шири незнание, твърди Мариела Папазова

"Вапцаров убил баща си с мотика" и "Дебелянов се реализирал като поет след смъртта си" са само част от бисерите от предварителните кандидатстудентски изпити тази година. Къде се крие вината за незнанието на учениците, дискутираха в "Добро утро, България!" по TV7 баскетболният треньор Константин Папазов-Тити, който говори като родител на две деца, Мариела Папазова, която е директор на Националната гимназия за древни езици и култури и сестра на Тити, както и Тодор Джонев - ученик в 12 клас.

"Всичко идва от формата на изпита - твърде много се различава от това, което правим в училище. Когато човек е под напрежение, положил е много усилия, в процеса на писане може да се получат подобни неща. Четем - ако не повече, то поне колкото предишните поколения", защити връстниците си Тодор.

"Проблем с младото поколение има. Тодор не го усеща, защото в нашето училище е малко по-различно. Може би неговата среда да е с достатъчно грамотни и образовани деца, за да се справят отлично", изказа тезата си Мариела Папазова. Според нея се шири незнание сред учениците.

"Трудно се изразяват и трудно могат да построят просто изречение. Да не говорим за сложно съставно. Много малко разлистват книжките. А това може да ги научи да се изразяват, да преразказват. Много е тревожно, че не искат да четат", коментира Папазова.

По думите на Тити Папазов всичко е въпрос и на дисциплина.

"Преди като завършвахме до 4 клас, ни даваха списък с книги, които трябва да изчетем. Тогава имаше респект към училището, а сега учителят е загубил стойност", смята баскетболният треньор.

Той е убеден, че трябва да имаме респект пред две професии - пред доктора, който дава живот, и пред учителя, който на 7 години приема нашето дете. "Докато не се върне авторитетът на учителя и на образованието, ще е така. Управляващите не желаят да има грамотни хора", категоричен е Тити Папазов.

Още култови бисери - във видеото в "Добро утро, България!" по TV7.

Над 100 хил. българи имат артритни проблеми
Отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Ревматичните болести са най-голямата група хронични...
Младите българи мислят за кариера, а не за деца
Младите българи залагат на кариерата и не мислят за деца. Това показва проучване за основните...
116 български района са застрашени от потопи
116 района в страната са застрашени от потопи, сочат предварителни оценки, обобщени от...
Втори тайфун за седмица удари Япония
Втори тайфун в рамките на една седмица удари южния японски остров Окинава. Пострадаха повече от 35...
В зимните курорти вече набират персонал
Зимните ни курорти вече набират персонал за новия туристически сезон. Започнаха и ранните...