Липсата на задължителна матура по математика ощетява младите

Рейтинг:
1 1
40% от едва успяват да решат най-лесните задачи по математика

40% от 12-класниците едва успяват да решат най-лесните задачи по математика. Резултатите са от анонимно проучване на Министерство на образованието. Проблемът за бизнеса остава, тъй като се търсят все повече инженерни и компютърни специалисти.

Симеон е ученик в 12 клас. Плановете му са да запише софтуерно инженерство в Софийския университет. Тази година заляга над математиката повече от всякога, защото знае, че изпитът не е лек. Въпреки усилената подготовка, той предпочита да държи матура по английски.

Причината: "За моята специалност ще вземат или оценката от матурата или оценката от дипломата, но понеже оценката от дипломата ми е висока, не искам да си я развалям като ида на матура", споделя Симеон. На предварителния си изпит в Софийски университет той изкарва 4, като това се счита за добър резултат на фона на предимно слабите оценки.

В гимназията на Симеон се набляга на предмети като право и счетоводство, а математиката остава на заден план. За да успее да прескочи бариерата на Софийски университет, е посещавал и допълнителни уроци.

Учители и университетски преподаватели са категорични, че липсата на задължителната матура по математика е понижило знанията на младежите. Разликата между училищното и университетското ниво е голяма. Едва 3% от зрелостниците са заявили желание за явяване на матура по предмета. Уловили тенденцията вузовете са направили регламента за прием така, че изпитът по математика не е задължителен.

През последните години страната ни се прослави с постижения в областта на точните науки. Повечето от добрите ни математици обаче предпочитат да се развиват зад граница.

добави коментар
Пенсионери разкършиха снаги в гимназия
Възрастни жители на американския щат Мисури демонстрираха завидни танцувални умения.Десетки...
Нови сигнали от черна кутия в Индийския океан
Кораб от австралийските военноморски сили, участващ в издирването на изчезналия малайзийски самолет...
В момента:
12:00
13:00
13:30
Виното на Новия свят
7 април
София
В момента
Облачно
9°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 15°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 6°C
Max: 20°C
7 април
7 април е Световен ден на здравето в 191 страни, Ден на здравния работник и празник на Медицинския университет в София. Световният ден на здравето се...