Протест

Елитните войници на Афганистан дни преди изборите

Рейтинг:
0 0
В събота е президентският вот – подготвени ли са спецчастите за евентуални атаки

Афганистан се готви за президентски избори. В събота - 5 април, милиони афганистанци ще отидат до урните, за да излъчат наследник на поста на сегашния държавен глава Хамид Карзай. В навечерието на вота напрежението в страната ескалира. Репортерът на CNN Ана Корен е в Кабул и разказва как специалните военни части се готвят да предотвратят терористичните заплахи, които са надвиснали над страната.

Зад добре укрепените стени на военна база
в Кабул провеждат тактически операции. По данни на разузнаването, бунтовници се укриват в няколко къщи в селото. Задачата на афганистанските командоси е да локализират и обезвредят врага. Мисията е част от военната подготовка на елития взвод. Обучението се ръководи от американски спецчасти.

До края на годината Съединените щати трябва да изтеглят всички свои военнослужещи от ислямската република. Затова в последно време обученията са интензивни. В база
та в покрайнините на столицата Кабул в последните седем години бяха тренирани едни от най-добрите афганистански войници.

Афганистан разполага с 10 хил. мъже, които гордо носят престижните "червени барети". Генерал-майор Карим е техният главнокомандващ. Неговите
девет батальона са стратегически разположени в страната и ежедневно се борят със заплахите за сигурността. Ръководещ обмена на опит от американска страна е полковник Браян Пети.

Въпреки добрите постижения обаче, афганистанските спецчасти все още са силно зависими от своите американски колеги – най-вече за въздушна тактическа подкрепа, за боравене с тежка артилерия и не на последно място – разузнаването. Това може да се окаже сериозен проблем в следващите няколко години.

Президентът Хамид Карзай отказа да подпише споразумение за продължаване на обученията на военните след края на настоящата календарна година. Тази задача сега се пада на бъдещия държавен глава на Афганистан, който евентуално ще бъде излъчен след първия тур на изборите на 5 април.

И там, и в Съединените щати, не са малко критиците на така наречената "Война с тероризма", но за хората на фронтовата линия, тя е необходима:

"Бих искал да помоля моите сънародници да си спомнят как се почувстваха на 11 септември 2001
г. Тази атака дойде извън границите на страната ни от международна терористична мрежа, която вирееше тук. Това може да се случи отново."

Затова и основната мисия на тези войници е никога да не позволят това да се случи.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....