По-строг контрол върху болниците

Рейтинг:
0 0
Иснпекторите на НЗОК засилват проверките върху надлимитните дейности на лечебните заведения

Между 30 и 40 милиона лева може да спести здравната каса от затягането на контрола в лечебните заведения. Това съобщи за ТV7 И NEWS7 председателят на Надзорния съвет на фонда доктор Бойко Пенков.

До края на годината в болниците ще се внедрят електронни четци. Те ще разпознават личните ни карти. Така касата ще следи колко време пациентите са били в болницата и какви процедури са им правени.

Затягане на контрола в болниците иска директорът на Здравната каса. Румяна Тодорова съобщи, че идеята е обсъдена с премиера Пламен Орешарски миналата седмица. Конкретните мерки обаче още не са ясни. На този етап иснпекторите на Касата ще засилят проверките върху надлимитните дейности на лечебните заведения.

Според Румяна Тодорова е нужна цялостна промяна на методите за проверки. Те трябва да се правят още докато пациентът е в болница, а не след като я е напуснал. Търсят се възможности и за ограничаване на пациентите фантоми в болниците. За целта вероятно ще бъдат създадени мобилни екипи, които ще правят внезапни проверки. Това съобщи пред NEWS7 зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. По думите му при внезапни проверки в две лечебни заведения вчера са октрити фрапиращи нарушения.

"Ако трябва да има 130 души в болницата примерно, вътре лежат действително само 40 или 50. Те всички са приети пациенти, сигурно е свършена някаква работа, но веднага след това са освободени. Това показва, че услугата, за която са били приети, може да се направи в извънболничната помощ, вместо да товарим болниците и да плащаме за типично болнично лечение", заяви Пенков.

добави коментар
Разкриха КЪРТИЦАТА!
Неочакван и драматичен обрат в снощния лайф на "КЪРТИЦАТА 2: Разтърсване"! Заподозреният за...
Избори две в едно в Македония
В Македония се провеждат успоредно се провеждат предсрочни парламентарни избори и втори кръг на...
В момента:
Океанско приключение
09:10
Топ Гиър САЩ
27 април
София
В момента
Облачно
13°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 8°C
Max: 16°C
Утре
Гръмотевична буря
Min: 7°C
Max: 17°C
27 април
На 27 април през 2006 г. в Ню Йорк започва строителството на нов Световен търговски център - Freedom Tower (Кула на свободата). Небостъргачът е...