Протест

ДФ "Земеделие" поощрява застраховките на земеделците

Рейтинг:
0 0
Ще им помага с половината от нужната сума

Фонд "Земеделие"  ще поема част от застраховката на земеделска продукция. Целта е да се насърчат малки и средни предприятия да застраховат продукцията си. Мярката не е нова, но много земеделски производители не знаят, че могат да се възползват от нея. Част от тях са скептично настроени, защото досега не са получавали такъв вид помощ от държавата.

Типичен пример за това е производителят Георги Ганев от добричкото село Батово. В края на януари тази година снежна буря унищожава напълно оранжерията му. Над 15 дка стопанска конструкция и 10-годишен труд са напълно съсипани. Нанесените щети са за над 300 хил. лв., но и до днес  стопанинът не си е получил застраховката. Казва, че ако държавата поеме част от застрахователните премии, ще е голямо облекчение.

Марияна и Николай Николови пък са млади зеленчукопроизводители от Лясковец. Занимават се с това от 10 години. Те обаче са скептично настроени към новата програма, защото досега държавата никога не им е помагала.

"Самата застраховка е много скъпа. Ако намерят примерно 10 или 20% здрава стока, не се изплаща нищо. Става все по-трудно и по-трудно, защото цените на зеленчуците са почти същите като преди 10 години, а семена, торове, горива се вдигат", казва Марияна.

Фондът ще компенсира 80% от застрахователната премия, в случаите, когато застраховката покрива само загуби, причинени от природни бедствия, които унищожават над 30% от средната годишна продукция на производителя за последните три години.

Съфинансирането от страна на държавен фонд "Земеделие" е в размер на  50% от застрахователната премия, ако в полицата е посочено, че застраховката покрива природни бедствия и загуби, причинени от други климатични събития.

Кафене сервира отпадъци на клиентите си
Кафене предлага храни и напитки, взети директно от отпадъците на супермаркетите или ресторантите,...
Жена оцеля с нож в черепа (ВИДЕО 18+)
Млада жена оцеля със забит кухненски нож в главата. Въпреки че острието е навлязло на няколко...
Икономисти: Балансиран бюджет за 2015
Част от служебните министри се готвят да вземат участие в новия кабинет. Това смятат икономисти,...
Наоми Кембъл вкарва модата в борбата с ебола
Наоми Кембъл се включва е борбата с ебола. Супермоделът ще организира две благотворителни ревюта в...
Хазяин изгони наемателка в 9-тия месец с 4 деца
Хазяин изгони бременна в деветия месец наемателка, без да прояви никаква милост към нея. Пенка...