България няма регистър за психичноболните

Рейтинг:
1 0
Води се отчет какви лекарства получават здравноосигурените, за неосигурените информация няма

България не разполага с регистър на психичноболните и затова държавата няма информация колко са пациентите, как, кога и къде се лекуват тези българи. Освен липсата на каквато и да било статистика, това се използва и за да се източва бюджетът на Здравната каса, категоричен е психологът д-р Цветеслава Гълъбова от специализираната болница в Курило. Тя коментира и какви са правилата за прием в специализираното здравно заведение:

 


Още през 2009 г. с промяна в Закона за здравето и финансиране от норвежка страна трябваше да се изгради регистърът за психичноболните пациенти в страната. Активната съпротива на психиатричната колегия спряла това, като причината е, че никой не контролира как се изписват прескъпите медикаменти за лечение на тези заболявания.

По думите на д-р Гълъбова държавата осигурява медикаментозно лечение, но не и системата от грижи, която да гарантира, че се следи заболяването и че се проверява дали хората си пият лекарствата. Сега те са оставени "на самотек" и само близките им знаят какво се случва с тях.

Още през 2012 г. разследване на TV7 установи, че продуктът за шизофрения "Инвега" на водеща американска компания е два пъти по-скъп у нас, отколкото в съседна Гърция. В България лекарството се плащаше от Здравната каса по 410 лв., а в Атина – само за 260 лв.

И до момента лекарствата за психичноболните пациенти са по-скъпи спрямо медикаментите за някои онкологични заболявания или за хора с трансплантации. За някои състояния цените достигат до 2000 лв. на месец. Те са безплатни за здравно осигурените, което означава, че се поемат от Здравната каса.

Колко обаче са хората с психични отклонения и дали те се лекуват? Медицинските власти у нас нямат статистика. Единствено по отчетите на Здравната каса може да се установи колко здравноосигурени пациенти какви медикаменти получават. За неосигурените обаче, които са близо 2 млн. души, подобна статистика няма.

добави коментар
Новият сръбски премиер обещава мащабни промени
Бъдещият премиер на Сърбия Александър Вучич обеща мащабни структурни промени до края на лятото. Те...
Ръст на новите регистрации на коли в ЕС
Броят на новите регистрации на автомобили в ЕС, което е ключов индикатор за икономическото...
19 март
София
В момента
Облачно
10°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 21°C
Утре
Слънчево
Min: 3°C
Max: 17°C
19 март
На днешния ден през 1958 г. в Страсбург е открито първото заседание на Европейския парламент. Това е единствената институция на Европейския съюз,...