Украйна прие спорен закон против протестите

Рейтинг:
1 0
ЕС, САЩ и вътрешната опозиция разкритикуваха администрацията

Украинският парламент прие закон, който налага по-строги ограничения за организирането и провеждането на протести. Това предизвика разгорещените критики от страна на опозицията и Европейския съюз.

Законът, който беше представен от управляващата партия в Украйна, предвижда наказания за неразрешеното използване на палатки, високоговорители и сцени на обществени места. Глобите стигат до 640 долара, като може да бъде наложена присъда от 15 дни лишаване от свобода. Хора и организации, които предоставят сгради или оборудване за неразрешени митинги, могат да бъдат глобявани с около 1300 долара, или да бъдат задържани до 10 дни. Използването на маски на обществени места ще се наказва със задържане до 15 дни. Забранява се и разпространяването на екстремистка информация и клевети. Един от законите пък предвижда присъди от 3 до 5 години затвор за разрушаване на паметници на съветски воини и други борци против нацизма по време на Втората световна война.

Приемането на нормативните актове стана повод за сериозни критики от страна на Европейския съюз.

"Това решение е в разрез с амбициите на Украйна да бъде подписано споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Промените са много притеснителни и противоречат на демократичните принципи", каза говорителят на ЕК Петер Стано.

Посланикът на Съединените щати също изрази притеснения от новия закон. Украинската опозиция на свой ред проведе нов митинг в центъра на Киев.

"Това, което се случи в парламента, е скандално. На хората им беше отнето правото да стоят на този площад. Те вече не могат да издигат палатки. Не могат да говорят за корумпираните съдии. Човекът, който стои зад тази проява на истинска диктатура, е ясен – Виктор Янукович", каза лидерът на "Удар" и шампион по бокс за професионалисти Виталий Кличко.

Отказът на Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз през ноември стана повод за масови протести в Киев. Броят на демонстрантите постепенно намаля, но стотици хора все още живеят в палатков лагер на площад "Независимост".

добави коментар
Фина еротика и сунг в изложба на Владимир Митев
Фотография, суинг и фина еротика ще представи престоящата изложба на Владимир Митев. "La...
Курбан за здравето на Доган в Дръндар
Курбан за здравето на Ахмед Доган направиха днес в родното му село Дръндар. Ритуално бяха заклани...
В момента:
Виното на Новия свят
15:00
15:20
Виното на Новия свят
15:50
Моят град е моят живот
16:05
Невидима Вселена
19 януари
София
В момента
Разкъсана облачност
5°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 1°C
Max: 11°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 1°C
Max: 12°C
19 януари
На 19 януари 1983 г. Apple Computer известява за появата на Apple Lisa. Това е първият персонален компютър с графичен потребителски интерфейс и...