Протест

Колорадо 6 месеца след легализирането на канабиса

Рейтинг:
0 0
За този период са събрани 11 млн. долара под формата на данъци, но новата възможност създава и нови проблеми

Точно преди половин година властите в американския щат Колорадо легализираха употребата на марихуана за развлекателни цели. Все още може би е рано за равносметка на ползите и вредите от това спорно решение. И все пак – ето какво се случи за половин година в този експеримент, който се следи с особен интерес не само в САЩ, но и в целия свят.

Една от най-популярните разновидности марихуана, която се продава в магазините в Колорадо, се нарича "ягодов дизел" – наименование, родено от "ягодовите полета", за които The Beatles пеят, и енергията на течното гориво. Дали заради името или заради ефекта, комбинацията е особено популярна.

В Колорадо обаче се продават още стотици, ако не и хиляди разновидности със странни имена. Бумът дойде, след като беше разрешена продажбата на лекия наркотик не само за медицински цели.

Половин година след това решение собствениците на специализираните магазини казват, че бизнесът им процъфтява. Мениджър споделя, че на месец прага на магазина му прекрачват 10 хил. души. Всеки пети от тях е турист.

Тук следва и логичният въпрос – колко от употребяващите лекия наркотик си позволяват да застават зад волана под въздействието на марихуана? Местните власти вече водят статистика по този въпрос. Оказва се, че от всички арести за шофиране в нетрезво състояние, между 10 и 15% са свързани с употреба на канабис, а останалите – с алкохол.

Солени глоби отнасят тези, които пушат марихуана на обществени места – това е криминално деяние. Само в Денвър тази година са глобени 350 души. При първо нарушение глобата е 135 долара.

Друг сериозен проблем са храните, съдържащи марихуана. Някои десертчета например изглеждат съвсем безобидно, но в действителност, ако прочетете съдържанието, ще видите, че в тях има 100 мг Тетрахидроканабинол – количество, достатъчно за 10 дози марихуана. Много хора злоупотребяват с тези храни и консумират твърде високи количества.

Ако попитате жителите на щата, повечето ще ви кажат, че легализирането на наркотика е добро решение. Така е, поне що се отнася до приходите в бюджета. За половин година местните власти са събрали 11 млн. долара под формата на данъци за дейността. Други щати също проявяват интерес да разберат дали експериментът ще е успешен и дали ще доведе до отпадане на забраните за консумация и на други места.

Безумие - глобиха сакат просяк с 300 лв.
Пловдивските власти глобиха с 300 лв. гражданина Иван Димитров, защото просил пари до църква,...
Доктор Ху си пада по садо-мазо (СНИМКИ)
Звездата от британския сериал "Доктор Ху" Мат Смит си пада по садо-мазо изпълнения в...
Атрактивна авиопрограма по повод 102 годни ВВС
След половин час на летище "Враждебна" в столицата започва грандиозно авиошоу по повод 102-ата...
Кафене сервира отпадъци на клиентите си
Кафене предлага храни и напитки, взети директно от отпадъците на супермаркетите или ресторантите,...
Гневни реакции след шега с ебола
Шегата, която пътник в американски самолет си направи, като заяви, че има ебола, предизвика вълна...