В бедствието - един за всички, всички за един

Рейтинг:
6 0
Хората в бедстващите райони успяват да се справят единствено с обща помощ

Един за всички, всички за един – известният москетарски девиз описва най-точно действията на хората в тежките моменти от снежната блокада в Кърджалийско. От споделяне на залъка с онези, които нямат до носене над 100-килограмов генератор в преспите километри наред, за да се спаси 6-месечно бебе. Така в снега хората в бедстващия регион реално показаха, че "съединението правила силата" и че заедно бедите се посрещат по-лесно и дори с усмивка.

Когато пада големият сняг, кметицата Семра Шабан не губи време и започва обиколка на селата си. Но на четвъртия ден от блокадата провизиите на хората привършват - затова започва да пече хляб, за да го раздава на семействата, които се нуждаят. Използва снегорините, за да се придвижва.

Семра Шабан ни кани да опитаме от хляба й, но друг път - сега бърза да помага за пускането на тока. Има и сигнал, че трябва гориво за снегорина.

По пътя срещаме и него. От началото на седмицата без прекъсване Селим Юнус почиства пътищата. Дърво пада и му чупи едното огледало и страничното стъкло. За да не се губи време, работи, докато има нафта. А почива, когато чака да му донесат гориво.

Вместо на автомобили, други разчитат на истинска конска сила.  Жребецът Араб успява да се предвижи по неразчистените улици преди колите. Помага им да стигнат до райони, откъдето хората могат да се сдобият с хранителни провизии.

В село Верско са спасение на 6-месечната си дъщеря Алмина, Сейвджан разчита на кметовете и съседите. Малката Алмина се задушавала и трябвало да диша през инхалатор, но за него вече нямало нито батерии, нито ток. През 2-метровите преспи седем мъже носят на ръце над 100-килограмов генератор към селото, но остават блокирани на 2 км от него. Все пак сапсяват положението с агрегат за кола

Така конверторът, който се включва в изхода на запалка на автомобил, зарежда през 3 часа инхалатора на Алмина. Сега тя е добре. Историята се знае от всички в района, а самата Алмина вече е известна като "бебето".

Искат още 4 месеца за разследване на атентата на бургаското летище
Бургаската окръжна прокуратура ще поиска нови 4 месеца удължаване на срока за разследване на...
България вече се рекламира в Европа
Министърът на туризма Николина Ангелкова даде началото на телевизионната кампания на България по...
Путин към олигарсите: Инвестирайте в Русия
Правят се опити да се спре връщането на капитали и инвестиции в Русия. Това каза Владимир Путин в...
Пътят Асеновград-Смолян е напълно проходим
Напълно е възстановено движението движението на пътя Асеновград-Смолян, в района на село Югово. В...
Изписаха 43-годишния мъж с трансплантирано сърце
Изписаха 43-годишния мъж с трансплантирано сърце от болница "Света Екатерина". Цветан Ангелов се...