Протест

Военни учения в йорданската пустиня

Рейтинг:
0 1
Има инфромация, че там се обучават някои от бойците на умерените опозиционни групировки в Сирия

Мащабни военни учения започнаха в Йордания. В тях се включват военни части на 22 държави. Маневрите идват в изключително напрегнат за региона момент, тъй като в съседните Ирак и Сирия ситуацията заплашва всеки момент да прерасне във военен конфликт.

Във въздуха се носи усещане за война. Турски изтребители взимат активно участие в четвъртото годишно учение Бдителен лъв. То се провежда в южната йорданска пустиня. Съединените американски щати и техните съюзници демонстрират огнева мощ на фона на събитията в Ирак и Сирия.

"Тази невероятна партньорска среща на 22 държави ни позволява да изградим силни връзки между нашите военни части и по този начин да изпълняваме успешно мисии в случай на непредвидени събития", обяснява майор ген. Робърт Каталаноти от американската армия.

А военните стратези, които са подготвили учението, със сигурност имат разнообразие от възможни сценарии на конфронтации в Близкия Изток.

При конфликти в региона фокусът на разговорите винаги е върху сътрудничеството на Съединените щати и техните съюзници. Прави впечатление, че тук старателно се избягва всякакво споменаване на думата Сирия, където в момента няма такива игри, а истинска война.

Сирийските бунтовници, които се борят срещу режима на Башар Асад, вероятно биха искали да се сдобия с военна техника като тази, за да изравнят силите в конфликта. Тук в пустинята няма сирийски бойци. В медиите обаче има твърдения, че точно тук се обучават някои от бойците на умерените опозиционни групировки.

САЩ официално подкрепят сирийските опозиционери с комуникационни оборудване и лекарства. Източници CNN обаче ни разкриха, че някои от противниците на Башар Асад са били тренирани в Саудитска Арабия и са получили оръжия и боеприпаси. Един от лидерите на опозицията Башар Ал-Зуби обаче казва, че е необходима допълнителна подкрепа.

"Благодарим на Америка за подкрепата към сирийската революция, но при цялото ни уважение – тя е много скромна. Барак Обама обеща повече и ние сме сигурно, че САЩ могат да ни осигурят по-добра подкрепа", смята Аз-Зуби.

Командирът добавя, че хората му се нуждаят от противовъздушна отбрана, за да сложат край на смъртоносните бомбрадировки с варелни бомби.

Тренировъчният ден приключва със симулация на морски десант.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....