Стресът от преживяното тормози с години

Рейтинг:
1 0
Кризисни психолози започват работа с бедстващите

Кризисни психолози са готови да помагат на хората в районите на наводненията, за да преодолеят ужаса. Това заяви в предаването "Усещане за жена" по TV7 специалистът Десислава Георгиева.


Статистиката показва, че при подобно бедствие физическите травми са четири пъти по-малко в сравнение с психическите. В рамките на 24 часа човек развива посттарвматичен стрес, който може да го извади от релси в продължение на година и дори повече. През това време той се оттегля от реалността, преследват го натрапчиви мисли, тормозят го спомените. Той е нервен и възбуден.

За да избегне продължителния кошмар, човекът трябва да бъде подкрепен, да чуе добра дума, да получи съчувствие. Да му се даде надежда за бъдещето. Изразите, които сме свикнали да чуваме, като: "Ти се радвай, че си оцелял..."; "Най-лошото мина..."; "Нали сте живи и здрави..." често имат обратен ефект. А и не вършат работа тогава, когато човек е загубил всичко заедно с къщата си или когато е видял трагедията на околните.

Нашите екипи трябва да са на мястото на трагедията до шестия час от нейното случване, каза Десислава Георгиева. Тя подчерта, че работата на кризисния психолог не е да прави продължителна терапия, а да успокои човека в най-критичните за него мигове. Нашата работа е дори да дадем информация за близки, тъй като неизвестността често е най-сериозната причина за появата на стрес.

Как да се справим с посттравматичния стрес, чуйте съветите на кризисния психолог Десислава Георгиева в предаването "Усещане за жена".

Вижте коя певица се посвети на бойните изкуства
Канадската поп певица Кейза показа част от тренировката си по капоейра. Бразилското бойно изкуство...
ДАНС пресече канал за трафик на хероин
46 кг хероин на стойност 5,7 млн. лв. иззеха спецполицаи при операция за пресичане на международен...
Германия праща оръжие на Ирак
След като вчера стана ясно, че Австралия ще достави оръжие на Ирак за противодействие на бойците от...
Още двама излекувани от ебола
Още двама медици, заразени с ебола, са излекувани благодарение на експерименталния препарат Zmapp....
Ивайло Калфин: Няма да тичаме след Миков
Ще подкрепяме политики, не партии, заяви водачът в листата на АБВ във Варна Ивайло Калфин в...