Детските кухни - само за деца над 1 година

Рейтинг:
2 1
Промяната е за да може кърмачетата да се захранват здравословно

Само децата над годинка ще могат да се възползват от общинските детски кухни, а не както беше досега – за всички, над 10 месеца.

Целта е кърмачетата да се захранват здравословно и да се избягва приемът на мляко и яйца, докато са още малки. Никъде обаче не е оказана промяната, влязла в сила още през септември миналата година, сигнализираха майки пред TV7.

За объркването алармира Виргиния Савова, която е решила да запише детето си на детска кухня, щом навърши 10 месеца. Така е описано и в изискванията на сайта на Общината. В детската кухня обаче са й отказали да запишат детето, защото няма годинка. 

"Там ми обясниха, че е сменен рецептурника, т.е. има промяна в самите рецепти и е въведено прясно мляко, което е много силен алерген за децата, повечето майки го знаят. Попитах откога е тази заповед и какъв е този номер, не можаха да ми отговорят, казаха ми че се водят по наредба, която е от септември 2013 г. Какво става с децата в заварено положение – това е, което ме интересува, както и отговора на въпроса: "Защо така изведнъж на 23 юни настъпи тази промяна?", разказва тя.

Оказа се, че нормативните промени наистина са влезли в сила още през септември миналата година.

"Новото е това, че при децата до 1-годишна възраст не се влага прясно мляко, не се влага сол и цяло яйце, а само жълтъка на яйцето. До 1-годишна възраст, децата е най-добре да бъдат кърмени, в противен случай за препоръчване е да се хранят с адаптирани млека за кърмачета. Ние своевременно сме уведомявали всички майки, които са искали да се запишат при нас и са си подали документи за записване, че е препоръчително във връзка с тези изисквания, те да отложат записването до навършване на 1-годишна възраст на децата", казва директорът на Банка за майчина кърма д-р Мария Русинова.

Промените обаче са с изцяло препоръчителен характер, което означава, че родителят преценява дали да рискува и да захрани детето си с тези продукти или да изчака докато навърши годинка. Целта обаче е доста по-глобална – децата максимално дълго да се хранят здравословно.

Прокуратурата погва охранителите
Прокуратурата разпореди проверка на охранителните фирми и лицата, които притежават огнестрелно...
Простреляха 14-годишен близо до столично училище
14-годишно момче е простреляно от младеж на 16 години на стадиона в кв. Княжево в столицата....
Показват сабите на войводите ни
Тематична изложба "Сабите на войводите" беше подредена в Музея на Възраждането във Варна в...
Борисов: Блокадата на границата е геноцид
"Това е геноцид към нашите хора, в безизходица сме. Всеки ден пишем писма от МВнР: безобразие и...
Труп на мъж в двора на палестинското посолство
В двора на палестинското посолство тази сутрин е намерен трупът на палестинския гражданин Омар...