Продължават сблъсъците в Йерусалим

Рейтинг:
0 0
Най-малко трима души бяха убити, а ранените са десетки

Продължават сблъсъците и насилието между израелци и палестинци в Йерусалим. Най-малко трима души бяха убити, а ранените са десетки.

Храмовият хълм в Йерусалим е най-свещеното място за юдейската религия и второто най-свещено място за исляма. Обектът е и епицентър на конфликта между Израел и Палестина. През месец септември 2000 година лидерът на тогавашната опозиция и бъдещ премиер на Израел Ариел Шарон посети свещеното място при безпрецедентни мерки за сигурност.

Това знаково посещение отприщи вълна от насилие и сблъсъци, които белязаха началото на втората интифада или Интифадата ал Акса, както палестинците я наричат, на името на третият по святост мюсюлмански храм, който се намира на Храмовия хълм. Днес напрежението отново се усеща, а сблъсъците в последните дни взеха жертви.

На това място се издигал Соломоновият храм, най-святото място на юдаизма. На Храмовия хълм също така се намира и джамията Акса, "Отдалечената джамия", свързана с "нощното пътуване и възнесението" на Пророка Мохамед според Корана.

В Йерусалим има и други места, обект на спорове между палестинци и евреи, по думите на бившия заместник-градоначалник Мерон Бенвенисти.

Ситуацията обаче изглежда, че е на път да се промени. В последните години властите в Израел позволяват на все повече евреи да посещават Храмовият хълм, но молитвите там все още не са разрешени – нещо, за което някои крайнодесни политици настояват да се случи. През месец юли тази година министър от сегашния политически кабинет отправи призив да се изгради Трети йерусалимски храм на свещеното място. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който е начело на крехка политическа коалиция, настоява статуквото да остане. Преди дни той нареди на всички израелски политици да не ходят на Храмовия хълм, за да не подклаждат напрежение.

Президентът на Палестина Махмуд Абас призова палестинците на мирен протест срещу израелските опити за промяна на статуквото. На фона на политическите словесни престрелки, напрежението се покачва, а сблъсъците, дори с фатален край, са ежедневие.

Награждават лекарите, спасили намушкан в сърцето
Русенската болница няма да бъде санкционирана заради операцията, при която хирурзи зашиха прободено...
Всеки пети българин живее в бедност
Всеки пети българин живее в бедност, а всеки трети с материални лишения. Това показва изследване на...
ЕС с екшън план за Турция
Лидерите от Европейския съюз одобриха екшън план за Турция, чиято цел е да облекчи потока от...
Полюсни международни реакции за смъртта на мигранта
Международните реакции не закъсняха. От Върховния комисариат за бежанците към ООН остро...
Вдигат пенсиите от 1 юли догодина
Повече пари за пенсии и по-малко разходи за отглеждане на дете и беззработица. Това е заложено в...