Протест

Опасен химикал хвърли Русе в паника

Рейтинг:
0 0
Има пострадали животни и автомобили

Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при обработка на нефтени продукти, се е разтекло от старото сметище към фирми и къщи. Вече има пострадали животни и автомобили, а миризмата, която се разнася в жегите, е непоносима.

Черната река буквално е превзела пътя, който води към вилите и фирмите в района. Хората се оплакват, че многократно са подавали сигнали, но няма трайно решение на проблема.

"Това нещо тече по пътя и ще ни напълни целия път, ако не се вземат някакви мерки. Скоро бяха затънали полицаи там, полицейска кола беше затънала, ходихме да я дърпаме с камиона. По-малките ями правят беля", обясни Магдалена Иванова, управител на фирма.

"От 2-3 години постоянно тече. Като се нагорещи към 30-40 градуса и веднага всичко се разлива. Ето това е проблемът. Тук и животни минават, затъват, тук не може да се приберем от работа като се връщаме, затваря се пътя", жалва се Иван Вълчев, който е собственик на вила в района.

Общината вече няколко пъти кандидатства за рекултивация на старото сметище, но проектът все още не е одобрен.

"Многократно съм предупреждавал, че това е жива бомба. Гудроновите езера, които са натрупани с годините, пробиват под почвата и не могат да бъдат спрени. Не искам да си помислям при някакъв инцидент, особено в тези горещини които предстоят да стане, да се запали сметището. Просто не само Русе, а и Гюргево ще усетят", твърди Свилен Иванов, заместник-кмет по комунални дейности на Русе.

И администрацията, и екоинспекцията са категорични, че на този етап единственото, което може да се направи, е да се изгребе опасното вещество и да се покрие с пръст. Докато се започне рекултивацията на сметището.

"Надявам се до края на седмицата да имаме този подпис, да имаме радостна вест, че последният голям проект, който трябваше да се направи в областта на екологията в Русе, е подписан", изрази надежди Свилен Иванов.

Още утре от общината ще започнат извозването на гудрона. Впоследствие при рекултивацията на сметището той ще бъде запечатан с панели, за да няма откъде да изтича.

5 200 пловдивчани се хванаха на хоро за "Гинес"
Хоро като за "Гинес" тази вечер в Пловдив. 300 танцьори от над 20 формации поведоха хорото по...
Джоли стана почетна дама на британската кралицата
Анджелина Джоли прие титлата почетна дама на британската кралица Елизабет. Отличието се дава на...
Протест срещу застрояването на Карадере
Протест на природозащитни организации срещу строеж в местността Карадере пред президентството....
Алкохолно натравяне убило британеца в Скопие
Смъртта на британеца, починал в Клиника за инфекциозни заболявания в Скопие, може да е настъпила от...
Ислямска държава вербува млади момичета във Facebook
Повече от 12 000 души може да загинат, ако Ислямска държава превземе Кобане. Това предупреди ООН и...