Децата не приемат достатъчно мляко и калций

Рейтинг:
0 0
Тагове:
Хранят учениците здравословно по училищни програми

Учениците от 6 до 10-годишна възраст приемат недостатъчно мляко и калций, установиха експерти по хранене. За да се справят с проблема, от министерство на земеделието и храните стартираха програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

Малко преди голямото междучасие учениците от столично училище получават здравословната част от своята закуска. Всяко дете от предучилищна възраст до 4 клас днес ще хапва ябълка. Малчуганите са запознати с полезните свойства на този плод.

Здравословното хранене е приоритет за ръководството на 19-то училище в София. Включват се в програмата "Училищен плод" за 4-та поредна година. Големият интерес ги кара да кандидатстват и по схемата "Училищно мляко".

По схемата "Училищен плод" децата получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци. До средата на този месец фирмите и учебните заведения имаха възможност да кандидатстват и по схемата "Училищно мляко", която беше спряна заради слаб интерес. От родното агро ведомство се надяват обхвата на получаваните продукти да бъде разширен.

Министерството на земеделието и храните се надяват чрез подобни мерки да ограничи приема на нездравословни храни. Нова наредба пък ще гарантира, че в детските и учебните заведения ще се приемат само продукти по български държавен стандарт.

Откриха паметна плоча в Босилеград
Паметна плоча на българския поет, писател, философ и литературен критик Емануил Попдимитров беше...
20 двойки си казаха "да" за втори път
20 двойки от Харманли си казаха за втори път "да" в навечерието на празника на християнското...
60% от българите редовно надигат чашката
Алкохолици от цялата страна се събраха за първи път на среща във Велико Търново. Статистиката сочи,...
Загубихме 20% от руските туристи
Русия е сред петте страни, водещи на пазара на българския туризъм. През миналата година у нас са...
София с нов парк до пролет
Столичният парк "Възраждане" ще е готов следващия април, обяви кметът на София Йорданка...