Протест

Задълбочаващата се бежанска криза

Рейтинг:
0 0
Над 2,5 млн. сирийци са бежанци предимно в съседни на Сирия държави

Според последните доклади на Организацията на обединените нации (ООН) повече от 6,5 млн. сирийци са разселени в рамките на собствената си страна. Според други данни над 2,5 млн. са бежанци предимно в съседни на Сирия държави.

В гранична област на Ливан се появяват много нови бежански лагери, а кризата продължава да се разраства и задълбочава.

Някога Арсаал беше никому неизвестен град в Ливан. Сега той е въвлечен в сирийската война. Всяко свободно пространство тук моментално се запълва с палатки на сирийските бежанци, чийто живот вече няма нищо общо с досегашното статукво, въпреки че родината им е само на 10 минути път с кола.

"Всеки път, когато се върна тук, все повече и повече тези импровизирани лагери доминират пейзажа с притока на бежанци. Това се засилва особено, когато насилието от другата страна на границата ескалира. Както ни казва един лекар - и в двата случая хората са изправени пред смъртта, вътре в своята Сирия заради необяснимите нива на насилие и тук, заради борбата да оцелееш всеки ден и да живееш по този начин", разказва кореспондентът на CNN Арва Демън.

Офанзивата на режима близо до стратегическата граница предизвика вълна от събития. В района прииждат нови и нови бежанци. Преди време броят им достига 10 хил. само за седем дни. Палатките естествено не достигат за никого.

Хората са много разочаровани и ядосани, защото са дошли и това е всичко, което откриват. В един от по-новите импровизирани лагери хората не срещат някаква особена подкрепа. Особено след кошмарите, от които са избягали. Те просто ни казват колко е трудно, колко са ядосани на международната общност, на Организацията на обединените нации, на всички организации, които на практика не работят ефективно и са ги обрекли на забрава.

Потокът на бежанците е утроил местното население. Регионът и неговата инфраструктура просто не могат да издържат на всичко това. Д-р Касим Зейн е бил гастроентеролог. По принуда се обучил да лекува огнестрелни и други рани от войната. Разказва ни, че светът вече е виждал в медиите и в Youtube видео от сирийския град Кусаир.

Но никой не се е отзовал на зова за помощ за невинните жертви там. Когато режимът на Башар Асад отново е превзел града, доктор Зейн е побягнал към Ливан. Там той все още се бори да спаси животи.

Много от бежанците, които срещаме казват, че вероятно са щели да са мъртви по един или друг начин. По думите им войната в родината може да убива не само физически, но и да унищожава хора емоционално.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...