Кървавата драма в Лясковец (обобщение)

Рейтинг:
3 2

Психично болен и въоръжен мъж застреля един полицай и рани трима негови колеги, след което се барикадира в дома си. 53-годишният Петко Савов беше обезвреден при полицейска операция малко след 11 ч.

Вижте обобщено всичко за кървавата драма в Лясковец, която събуди България на 14 март. Репортерите на TV7 и NEWS7 се трудиха неуморно цял ден и представиха най-пълната гледна точка на случилата се трагедия от мястото на събитието, както и анализи на специалисти защо се е стигнало до нея.

В 5:30 ч. сутринта Лясковец осъмва под полицейска блокада. В центъра на града се чуват изстрели. В триетажна жилищна кооперация се е барикадирал 53-годишният Петко Савов, който държи за заложник 76-годишната си майка. Убива атакуващ го спецполицай и ранява тежко трима.

Проведената акция е на отряда на баретите и е планирана от края на февруари по жалба на директора на местното СОУ "Максим Райкович". Николай Кожухаров е системно тормозен със заплашителни писма от стрелеца. Петко Савов иска от директора на училището да въведе строга дисциплина, защото децата и играта им в двора на училището му пречат.

За акция по обезвреждане на Петко Савов пристигнаха бронебойни машини и 20 служители на антитероризма. Пет часа продължи убеждаването на 53-годишния бивш ловджия да пусне възрастната си майка, след което спецслужбите атакуваха барикадиралия се лясковчанин. При обезвреждането му се стигна до нова стрелба, при която Петко Савов беше изкаран облят в кръв и с рана в корема. Мъжът беше откаран в областната болница за животоспасяваща операция.

Петко Савов е живял изолиран от четири години. Не е излизал от дома си. За него се е грижила възрастната му майка. Допреди две години мъжът е притежавал разрешително за лов, но след това не го е подновил. Така оръжието му става незаконно. За психичното здраве на неуравновесения лясковчанин се е говорело, но официално в местната администрация няма такава информация. На вратата на гаража си с големи бели букви Савов е написал "Смърт за вас".

Стрелецът от Лясковец е трябвало да бъде обезвреден още през 2012 г. Това заяви на пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По разпореждане на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев акцията е била прекратена, се посочва от прокуратурата.

Петко Петков не е излизал от дома си от 2011 г. Оттогава той редовно подава жалби, че децата му пречат да живее спокойно. Заплашвал е съседите, децата, които са вдигали шум и директора на училището. От МВР обясниха, че има данни дори за стрелба.

Полицията неведнъж е правила опит да му вземе оръжието и да разговаря с него. Той обаче е отказвал и ги е заплашвал. През 2012 г. прокуратурата  в Горна Оряховица е разрешила отвеждането му в специализирана болница заради жалби на съседи. Акцията по задържането му обаче е отменена от бившия главен секретар Калин Георгиев и не е изпълнено решението на съда.

Емил Шарков е името на загиналия полицай по време на акцията. Той е от Свищов и е работил в полицията във Велико Търново. Вчера (13 март) е имал рожден ден. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров не скри, че двамата са били близки. Те започнали заедно професионалния си път в МВР. Лазаров сподели, че е имало идея Шарков да бъде повишаван.

Тримата полицаи на 31, 32 и 35 години бяха откарани по спешност във Великотърновската болница. Нараняванията им са предимно в горните крайници и предмишниците, защото останалата част от телата им са били предпазени от бронежилетки. Заради критичното им състояние от Военномедицинска академия замина екип от двама реаниматори и една медицинска сестра, за да стабилизират състоянието им и да ги транспортират във ВМА.

Самолетът излетя от София малко след 12:20 ч. Около 13:30 ч. машината кацна на летище Горна Оряховица, а час по-късно беше обратно в София заедно с ранените. С три линейки от летището полицаите бяха транспортирани към  Военномедицинска академия.

Петко Савов беше приет във Великотърновската болница и му е извършена тежка операция, при която е бил отстранен единият му бъбрек. Той е с перфорации на тънкото и дебелото черво.

Експерти от Института по психология на МВР още през 2012 г. са изготвили профил на 53-годишния Петко Савов. Тогава те установили, че той е с нарушено социално функциониране,  емоционално нестабилен и склонен към агресия. Те стигнали до заключението, че трябва да се намери начин той да бъде изведен от дома му, задържан и да му бъде отнето оръжието.

Преценено е, че майка му не е надежден източник за информация или съдействие. Често се оказва трудно родител да бъде убеден, че детето му трябва да бъде задържано, коментират специалисти.

добави коментар
Крим празнува резултатите от референдума
Крим празнува след референдума, а Западът го отхвърля. Над 95% от гласувалите подкрепиха...
Крим избра Русия с 93% от гласовете
93% от гласувалите на референдума в Крим избраха да се присъединят към Русия, показват данни от...
17 март
София
В момента
Облачно
14°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 4°C
Max: 13°C
Утре
Слънчево
Min: 4°C
Max: 20°C
17 март
На 17 март 1959 г. Тензин Гятсо, 14-ия Далай Лама, напуска Тибет и отпътува за Индия. 10 години по-рано комунистическата власт в Китай отхвърля...