Държавата стимулира професионалното образование

Рейтинг:
4 0
100 млн. евро ще се изразходват за насърчаване на младежката заетост

България ще разполага със 100 млн. евро от европейските структурни фондове за насърчаване на младежката заетост през следващите две - три години. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на дискусионен форум в Министерски съвет на тема "Професионалното образование и обучение - приоритет за България". Форумът е иницииран от Орешарски.

По тази т.нар. "младежка гаранция" държавата ще създава възможности да стимулира работодателите да осигуряват работа, обучение или преквалификация на младежите до четири месеца от завършването им или оставането им без работа, каза министър-председателят.

По думите му тази политика вече дава добри резултати в държави с повече опит от нас в справянето с проблемите на професионалното образование и младежката безработица. Съществуващите някога техникуми отдавна са закрити, заедно с наблизо разположените предприятия от прединдустриалния и индустриалния стадий на развитие на икономиката, отбеляза премиерът и попита как да се замести старият подход, който по думите му е бил добър за времето си, но невъзможен за приложение днес.

Орешарски отбеляза, че опитът на другите по-напреднали икономики подсказва възможни решения и посочи, че между най-успешните е германският модел на дуалната система, чието въвеждане е свързано с отговора на редица въпроси, сред които как да се внедри в България, дали може в автентичен вид да се пренесат образователни системи в твърде различна като структура и традиции икономика.

Според министърът на образованието Анелия Клисарова учениците правят огромна грешка, избирайки т.нар. "елитни училища" пред професионалните гимназии, които със сигурност ще им дадат по-добър старт в живота.

Думите на министър Клисарова бяха потвърдени от ученичката Катрин Борисова от столичната професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, позната просто като Строителния техникум.


"Като завърша ще имам професия, която ще ми осигури добър доход, дори и да не завърша висше образование", категорична е Катрин.

добави коментар
Опасни обувки заляха пазара
Опасни български обувки бяха изтеглени от пазара след проверка на Комисията за защита на...
Арни се цели в Белия дом
Арнолд Шварценегер се е прицелил в президентския пост на САЩ. Австрийският актьор, който беше...
В момента:
Още нещо
06:00
Най-големите удари на мафията
07:00
Новини
07:10
Икони на властта: Екатерина Велика
19 октомври
София
В момента
Разкъсана облачност
14°C
Днес
Слънчево
Min: 6°C
Max: 17°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 3°C
Max: 17°C
19 октомври
На 19 октомври 1943 г. изследователи в Рутгерския университет изолират първия антибиотик против туберкулозата – стрептомицин. Извлича се от...