Протестиращи свалиха знамето от руското посолство в Киев

Рейтинг:
0 2
Стотици демонстранти нападнаха сградата и изпочупиха прозорците й

Масови безредици избухнаха пред посолството на Русия в украинската столица Киев. Около 300 демонстранти се събраха пред сградата. Те преобърнаха няколко дипломатически автомобила и замеряха посолството с бомбички, камъни и яйца.

Протестиращите изпочупиха много прозорци и свалиха руското знаме от посолството. Москва веднага осъди вандалските прояви и призова властите в Киев да вземат мерки, за да накажат виновните и да гарантират сигурността на дипломатите. Русия изрази своето негодувание и пред Европейския съюз.

Междувременно размириците в Източна Украйна не стихват. Има съобщения за сблъсъци в Луганск, Славянск и Мариупол. Президентът Петро Порошенко заяви, че в понеделник ще свика заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. Дневният ред ще включва прилагането на мирен план за Донецкия район. Държавният глава също така изрази увереност, че в скоро време сепаратистите ще бъдат напълно победени.

"Скъпи украинци, трябва да знаете, че за пръв път нашата армия премина в контраофанзива. Войниците ни започнаха да изтласкват терористите. Поверих на армията най-важната задача: да поеме отново контрола върху пограничните райони, които се използват от терористите, за да получават оръжия, военно оборудване и пари.

В същото време преговорите между Киев и Москва за доставките на руски газ продължават. Те се водят с посредничеството на Европейския съюз, но до момента споразумение все още не е постигнато. "Газпром" очаква до 10 часа на 16 юни Украйна да погаси дълга си от близо 2 млрд. долара. В противен случай може да се стигне до спирането на газовите доставки.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...