Протест

Кюстендил изстреля ракета с черешово гориво

Рейтинг:
1 0
Източник: БГНЕС
Достигнала е височина 680 м, идеята е да се използва за борба с градушки

Първи полет с експериментална ракета, задвижвана от карамелено гориво, направено от череши, осъществи кютендилският клуб за аерокосмически технологии "Зодиак" при читалище "Зора", съобщи председателят на читалището Иван Сапунджиев. За направата на горивото са използвани плодове от сорта "Ранна черна едра". Новото екологично гориво е наречено "Черика" - съкращение от "черешов ракетен карамел".

Идеята е то да се използва като екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, защото не създава токсични хлорни емисии. От клуба посочиха, че нетоксичното гориво може да има приложение и при изстрелване на ракети за заснемане от височина на земеделски площи. Проучва се възможността за използване на черешовите костилки за създаване на леки пресовани корпуси на ракетите, които напълно ще се разграждат след употреба, обясниха от клуба.

Първата ракета с гориво от череши е била изстреляна вчера (24 юни) край кюстендилското с. Шишковци, а полетът е бил посветен на предстоящия традиционен Празник на черешата в Кюстендил.

Ракетата е била със стартова маса 2 кг. Тя е имала две мини-камери на борда си и е достигнала височина 680 м, след което се е приземила с парашут. Иван Сапунджиев посочи, че проектът се реализира с безвъзмездна интелектуална и материална подкрепа от членове и симпатизанти на клуба "Зодиак" и читалището "Зора" в Кюстендил, а стойността му е символична - 1 лев.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...