Протест

Лихвите по жилищните кредити намаляха до рекордни нива

Рейтинг:
4 1
Това е резултат от промените в Закона за потребителския кредит

В битката за клиенти банките все повече уеднаквяват условията си и ипотечните кредити стават по-изгодни. Само за месец, лихвите по жилищните кредити намаляха до рекордни нива. Това е резултат от промените в закона за потребителския кредит, които премахнаха част от таксите за отпускане на кредити.

Ефектът вече се усеща и на пазара на имоти - от началото на годината посредниците отчитат с около 5% повече продажби на жилища.

Промените в Закона се очаква да влязат в сила от края на юли, но повечето банки вече са променили условията по кредитите си. Към края на април средният годишен процент на разходите по кредитите в лева е 7,5%, а при тези в евро - 7,7%. Само допреди няколко месеца такава беше стойността на лихвата по заема без да се отчитат таксите и разходите на трезора.

"Тъй като, законово ще отпаднат тези изисквания и такси, голяма част от големите банки и финансови институции вече промениха част от условията по своите кредити и доста активно ги предлагат, така че това поведение стимулира в някаква степен повече активност и в този сегмент" коментира Иван Велков от Национално сдружение "Недвижими имоти".

"Усещаме и едно завръщане на купувачите да теглят кредити. Разбира се, по-предпазливо, по-премерено, в по-малък процент от цената, в сравнение с предишни години", заявява мениджърът в агенция за имоти Полина Стойкова.

За да не поемат излишен риск, най-често хората търсят кредит за около половината от стойността на имота - сума между 25 и 50 хил. евро. Имот със заем, обаче, купуват основно жителите на столицата и големите градове.

"Тъй като, най-активните купувачи в момента са купувачите на първи дом. Младите семейства вече все повече се ориентират към апартаменти с поне две спални, за да могат да осигурят една качествена среда на живот", добавя Полина Стойкова.

"Със сигурност има оживление, но когато се говори генерално за цялата статистика, не бива да забравяме, че основната част от сделките в последните години бяха със земя", казва Иван Велков.

Търсят се предимно жилища в нови сгради, но тъй като засега и купувачи, и банки подхождат предпазливо към сделките на зелено, най-купувани остават готовите жилища.

5000 лв. глоба и година пробация за търговец на гласове
Една година пробация и 5000 лв. глоба наложи съдът в Свиленград на търговец гласове.29-годишния...
Вирус, а не отравяне, убил животните в зоопарка
Тежък вирус, а не хранително отравяне е причината за смъртта на 10-те тревопасни животни в...
Вижте българката, която завъртя главата на Роман Абрамович
Жана Янева Мис Вселена България 2012 г. се завърна с поредна титла от световен конкурс за красота....
Духомир Минев: Живеем в мафиотска държава
Проф. Духомир Минев коментира в студиото на "Още нещо" причината за дълбоката политическа и...
Ево Моралес сам се обяви за победител в изборите
Ево Моралес сам се обяви за победител на президентските избори в Боливия (виж фотогалерия). Той не...